Hlavní obsah

Ve věku 95 let zemřela v Praze Geraldine Muchová

V Praze zemřela v pátek ve věku 95 let Geraldine Muchová, manželka spisovatele Jiřího Muchy a snacha malíře Alfonse Muchy. Informovala o tom v pondělí Simona Kordová z Muchovy nadace. Poslední rozloučení se uskuteční v pondělí 22. října od 14:00 ve Velkém sále krematoria Strašnice.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V Praze zemřela 12. října Geraldine Muchová (na snímku z 28. ledna 2010), manželka spisovatele Jiřího Muchy a snaha malíře Alfonse Muchy.

Článek

Geraldine Muchová zemřela v okruhu rodiny a přátel, uvedla Kordová. Její syn John sice žije dlouhodobě v Británii, v minulých dnech však pobýval v Praze, takže se spolu ještě viděli. Muchová byla původem Skotka, byla úspěšnou hudební skladatelkou a od roku 1945 žila v Praze.

Narodila se 5. července 1917 v Londýně. S Jiřím Muchou se seznámila za druhé světové války a po jejím skončení ho následovala do Prahy. Česká hudební kultura na ni udělala velký dojem. Měla prý širší záběr než scéna v Londýně, kde Muchová studovala na Královské hudební akademii.

Založila spolu se synem Muchovu nadaci

Mezi její velké práce patří klavírní koncert, suita českých lidových melodií či hudba pro balet Macbeth. V komunistickém Československu se nadaná umělkyně živila také jako překladatelka a pracovala v hudebním nakladatelství.

Její manžel, novinář a spisovatel Jiří Mucha často jezdil do zahraničí, kde vystavoval práce svého otce. V 70. letech ale nedostal výjezdní doložku. Jeho manželka se tak rozhodla odjet zpátky do Británie, aby mu usnadnila vycestování. Mucha pak mohl žádat o návštěvu své ženy ve společné domácnosti.

Po roce 1989 se Muchová vrátila do Prahy, kde v bytě na Hradčanském náměstí manželé žili do roku 1991, kdy Jiří Mucha zemřel. Geraldine Muchová o rok později založila spolu se synem Johnem Muchovu nadaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám