Hlavní obsah

Splašené nůžky v divadle

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou premiéru si Splašené nůžky Paula Pörtera odbyly v režii Petra Novotného v Pardubicích. Od loňského Mikuláše se hrají ve zlínském Studiu Z Městského divadla a místo oprašovačky před novou sezónou zahráli inscenaci Jakuba Nvoty 25. srpna na Divadelních Luhačovicích.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Michaela Doležalová v roli kadeřnice Barbary, Gustav Řezníček jako majitel salónu Tony Řezníček

Článek

Asi nevíte, že třeba v Bostonu se Splašené nůžky hrají od roku 1980, mají za sebou přes dvanáct a půl tisíce repríz a v Guinnessově knize rekordů zaujímají mezi nemuzikálovými tituly hned druhé místo za Pastí na myši Agathy Christie. Ta se hraje nepřetržitě od roku 1952.

Vrahem není zahradník

Hra byla přeložena do jedenácti jazyků a od Buenos Aires přes Barcelonu, Londýn, Stockholm, Pardubice, Zlín, Budapešť, Řím, Tel Aviv, Kapské Město až po Honolulu, San Francisko a Montreal ji vidělo už skoro devět miliónů diváku. Poslední poznámka: Pörtner napsal hru v roce 1963 jako psychologické drama. Na crazy komedii povýšili Splašené nůžky Bruce Jordan a Marilyn Abramsová v provinčním divadle Lake Georg Dinner ve státě New York v roce 1978.

O co jde, nemá se v detektivce prozrazovat. Tak snad jen to, že v bytě nad holičským salónem zavraždí klavírní virtuózku bodnými ranami nůžkami do krku. Podezřelí jsou kadeřníci, zákazníci, klientka z vyšší společnosti, a v Luhačovicích i mordparta, kterou s nezaměnitelným policejním IQ hrají Pavel Vacek a Zdeněk Julina.

Kouzlo Splašených nůžek tkví v tom, že vyšetřovatelé spolupracují s publikem. To upozorňuje na rozpory ve výpovědích i na detaily v chování a jednání podezřelých. Nakonec se hlasuje, kdo by mohl být vrah. Může to být majitel salónu, kadeřnice, obchodník se starožitnostmi, ale i dáma kleptomanka. Policajti u nás ne.

Utržený z řetězu

Koho divácké referendum určí, na toho vina padne, a tak se komedie dohraje. Manuál hry je pěkný tlustospis, protože autoři museli počítat se všemi možnými variantami. Výsledek je bláznivá komedie, ve které herecky dominuje Gustav Řezníček v roli čtyřprocentního majitele salónu Tonyho Řezníčka.

Pravda, v Luhačovicích se utrhl ze řetězu a přehrával, až duše bolela. Střízlivěji a proto lépe si vedli Jan Leflík – ten ale jen o stupínek - jako starožitník Eda Lorenc, o dva pak Michaela Doležalová coby kadeřnice Barbora a Helena Čermáková – paní Schubertová. I když se Splašené nůžky ve Zlíně třicet let hrát nebudou, za návštěvu stojí.

Městské divadlo Zlín - Paul Pörter: Splašené nůžky. Překlad Petr Novotný. Režie Jakub Nvota, dramaturgie Miroslav Ondra, výprava Katarína Žgančíková, hudba Kamil Mikulčík. Premiéra 4. prosince 2011, psáno z reprízy 25. srpna 2012 v Lázeňském divadle na Divadelních Luhačovicích.

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám