Hlavní obsah

Na YoYo Band, Švihadlo či Babalet láká ústecká Reggae Area

Novinky, Stanislav Dvořák

Sedmý ročník festivalu Reggae Area (17. až 19. srpna) nabídne tři kapely (YoYo Band, Babalet, Švihadlo) patřící k zakladatelům českého reggae. Na letišti v Ústí nad Labem se každý rok setkává přes tisíc fanoušků houpavých rytmů a pozitivní energie.

Foto: Reggae Arena

Skupina Švihadlo

Článek

Hlavní hvězdou pátečního večera je česká reggae stálice Švihadlo, v jejímž čele stojí jamajský zpěvák Vincent Richards a kytaristé Petr Šturma a Jiří Charypar. Švihadlo hraje od roku 1983 a na svém kontě má pět studiových alb a několik menších nosičů. Na festivale zazní osvědčené hity jako Zelený list, Ukřižovanej, Sám si to nevychutnám, ale i novější skladby z alba Času je málo.

„Fanoušci modernějšího zvuku si jistě vychutnají vystoupení kapely Pub Animals hrající chytlavou směsici reggae, ska-jazzu a funky s anglickými texty. Pub Animals mají na svém kontě velmi zdařilé album Safar-i, na kterém hostovala např. Erika Fečová (Navigators) a egyptský reggae zpěvák U-Cee. Kapela se též může pochlubit vtipným videoklipem k písni "Elephant Man" a líbivou skladbou "For Stevie" odkazující se na Stevieho Wondera,“ sdělili organizátoři festivalu.

Foto: Aneboafro

Hudebně-taneční show Aneboafro

Pateční noc uzavře osmičlenná bubenicko-taneční kapela Aneboafro hrající africké rytmy na djembe a basové bubny.

„S kapelou vystoupí vynikající tanečnice Petra Drážďanská a černošský tanečník Abdul "Ciwara" Traoré (z Mali). Kapela zahraje též afro-reggae skladby s pozounistou Michalem Rambouskem z funkové kapely Love Makers. Poté následuje bubenický jam session (s Aneboafro a bubeníky Confessions), kterého se mohou zúčastnit i diváci,“ uvedl člen Aneboafra Jiří Vass.

V sobotu večer vystoupí skupina Babalet, která je považována za vůbec prvního představitele československého reggae. V 80. letech byl frontmanem kapely charismatický zpěvák Aleš Drvota (tragicky zesnulý při autonehodě), kterého v 90. letech nahradil Martin Tankwey (známý z písně Kytkový reggae). Obnovená sestava Babaletu měla premiéru na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava. V kapele hrají zkušení matadoři české scény, např. zpěvák Karel Babuljak, kytarista Jiří Charypar (Švihadlo) a baskytarista Michal Ditrich (Hypnotix). Babalet se nyní vrací ke svým kořenům a představí texty Aleše Drvoty ve skladbách Kingston, Afrika a dalších. Festival navštíví též slovenská kapel Abraka Dub, která se zúčastnila soutěže European Reggae Contest 2012.

Zlatým hřebem festivalu je kapela YoYo Band, v jejímž čele stojí zpěvák Richard Tesařík a saxofonista Jiří Šíma. Skupina vydala osm řadových alb, např. veleúšpěšnou desku Karviná (1993) oceněnou třemi českými Grammy a platinovou deskou. Kapela se věnuje reggae od poloviny 80. let a kromě reggae písní (Jedem do Afriky, O Daisy, Jsi pěkná kost) má v repertoáru i mnoho latino hitů (Rybitví, Kladno, Souboj na kuchyňský nože).

Vystoupí také MessenJah, Mr. Roll, Michal Šeps & Zimmerfrei, Confessions, ExT Band, SanDal a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám