Hlavní obsah

Zahájení olympiády sklízí ve světě uznání, v ČT jej sledovalo 861 tisíc lidí

Slavnostní zahájení olympijských her v Londýně v pátek večer sledovala na ČT 4 téměř polovina diváků, kteří se v dané době dívali na televizi. V absolutních číslech se jedná o 861 tisíc lidí, informovala mluvčí České televize Michaela Fričová.

Zahájení olympiády sklízí ve světě uznání, v ČT jej sledovalo 861 tisíc lidíVideo: ČTK

 
Článek

Sledovanost zahajovacího ceremoniálu v Londýně tak překonala sledovanost začátku minulých olympijských her v Pekingu, který vidělo 780 000 lidí.Nižší zájem o toto zahájení byl dán časovým posunem.

Sledovanost londýnské slavnosti byla ale nižší než té v Aténách v roce 2004, kdy ceremoniál na obrazovkách přilákal 1,37 miliónu dospělých.

Přenos z Londýna začal poměrně pozdě, v deset hodin večer a trval tři a půl hodiny.

"Přímý přenos zahájení se stal nejsledovanějším nezpravodajským pořadem za celý den," uvedla mluvčí k ceremoniálu, který velmi pozitivně ohodnotil britský i světový tisk.

Tisk pěje ódy

Domácí The Times nazvaly program režírovaný oscarovým filmařem Dannym Boylem "Největší show". "Londýn rozpálil svět," napsal Independent poté, co sedm mladých britských atletů zapálilo na ploše Olympijského stadionu měděné okvětní lístky, v nichž bude během her hořet oheň. The Guardian psal o "noci zázraků".

Vystoupení královny překvapilo

Italská Gazzetta dello Sport popsala Boylův ceremoniál jako "opulentní a spektakulární, jenž naplnil a možná i překonal očekávání." Francouzský L'Équipe ve svém hodnocení potvrdil, co se od zahájení čekalo - že bude oslavou pořadatelské země. "Představením, v němž se humor střídal s velkolepostí, Danny Boyle modernizoval tradiční nástup sportovců. Typicky britský ceremoniál!"

Zřejmě největším překvapením zahajovacího programu bylo vystoupení britské královny Alžběty II., jež si v předtočené scénce zahrála sama sebe po boku Jamese Bonda v podání Daniela Craiga. Na to reagoval bulvární The Sun titulkem "Tajná služba Jejího Veličenstva" s dodatkem "Královnin překvapivý herecký debut s Bondem zahájil londýnské hry." [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám