Hlavní obsah

Horymír a Šemík ve stínu opuštěných žen

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle monumentu Shakespearovských slavností vystupují ze sezónních divadelních sálů o prázdninách pod klenbu letní oblohy rozmanité produkce, mezi kterými nápaditostí a chvályhodnou skladbou repertoáru dominuje Studio Dva.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Jitka Schneiderová (Claire), Vojtěch Kotek (Číšník), Anna Šišková (Minerva) a Jana Krausová (Mischa)

Článek

V pondělí představilo na Letní scéně v severozápadním koutu mohutných obranných valů Národní kulturní památky Vyšehrad v české premiéře hru „melancholického optimisty“ Arnolda Weskera Muži odcházejí, ženy přežijí. Režii si nikoli poprvé vyzkoušela dobrá duše slovenské dramaturgie Darina Abrahámová. Britského dramatika, povídkáře a esejistu hrají v Česku méně, než by si zasloužil.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Anna Šišková v roli podnikatelky Minervy.

Kousek o ženách, jež v jejich vrcholném rozpuku opustili sebestředně ambiciózní manželé a milenci, nebo ony je, přeložily Jitka Sloupová a Katarína Karovičová. Ne spolu, každá svůj jazykový díl. Hraje se totiž česko-slovensky.

Svatou trojici dam, které naději v žádném případě ještě nebalí, ztělesňuje čtyřlístek znamenitých hereček – právě tak akorát ve věku, kdy se i v reálném životě vztahy mohou tříštit. Anna Šišková hraje prostořekou, přímočarou podnikatelku Minervu, kterou opustil přemoudřelý spisovatel (55 let). A jako vždy s noblesou a půvabem.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jitka Schneiderová hraje politoložku Claire.

Jana Krausová hýří v postavě arabistky Mischy příměry ze Starého zákona a předstíraným chladem. To ona ale dala vale svému finančnímu analytikovi (49). V roli politoložky Claire, kterou zradil – a ona mu to pěkně oplatila – její stínový ministr (40), se střídají Jitka Schneiderová (na premiéře) a Gabriela Míčová.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Anna Šišková (podnikatelka Minerva) a Vojtěch Kotek (její manžel, spisovatel Montcrieff).

Všechny zrádné, zhrzené a pitomé mužské, včetně číšníka luxusní restaurace ve třiadvacátém poschodí, kde se přítelkyně zpovídají z tajností ženské duše a klína, vytváří na scéně s bravurou a dobrými rozlišovacími znaky Vojtěch Kotek. Na premiéře textově, vztahově i akčně ledasco ještě drhlo. Za obehraný považuji povahopis politika obdařeného dikcí našeho pana prezidenta, včetně čórky plnící pero. V létě ale Ženy přežijí! krásně pobaví a na červencových a srpnových reprízách už to bude lepší.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jana Krausová jako vysokoškolská profesorka Mischa a Vojtěch Kotek coby Číšník.

Reklama

Související témata:

Související články

The Flaming Lips: Timberlake neřekl ano

Od 12. do 15. července se v Ostravě uskuteční festival Colours of Ostrava. Jednou z hlavních zahraničních hvězd bude americká skupina The Flaming Lips....

Rudy Linka: Program Bohemia Jazz Festu je skvělý

Sedmý ročník přehlídky zahraničních a domácích jazzových kapel Bohemia Jazz Fest začíná 11. 7. v Praze na Staroměstském náměstí. Jeho organizátorem je hudebník...

Výběr článků

Načítám