Hlavní obsah

Zemřel klasik sci-fi a fantasy Ray Bradbury

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel v úterý v Los Angeles světoznámý spisovatel Ray Bradbury, uvedla jeho dcera Alexandra. Prosadil se zejména v oblasti sci-fi a fantasy.

Foto: ČTK/AP

Na udílení knižních cen v New Yorku v roce 2000

Článek

Bradbury napsal desítky románů, mnoho povídek, divadelních her a scénářů. Začínal už ve čtyřicátých letech. Celý svět zná zejména jeho román 451 stupňů Fahrenheita.

Ray Douglas Bradbury se narodil 22. srpna 1920. Od dětství ho fascinovala fantasy, horory a science fiction. Zamiloval se do Edgara Allana Poea, Edgara Rice Burroughse a do verneovek a mládí doslova strávil v knihovně. V roce 1938 publikoval první povídky v časopisech a jeho první samostatnou knihou se stala povídková sbírka Temný karneval.

Foto: Katy Winn, ČTK/AP

Ray Bradbury

Nejslavnější dílo, temná vize budoucnosti 451 stupňů Fahrenheita, se dočkalo v šedesátých letech brilantní filmové verze.

Ukázka z filmu 451 stupňů Fahrenheita

Kromě toho je Bradbury autorem knih jako Marťanská kronika, Tudy přijde něco zlého, Slunce a stín, Ilustrovaná žena, Mráz a oheň, Rychlejší než oko, Vzpomínky na vraždu, Hřbitov šílenců, Kočičí pyžamo, Teď a navždy a řady dalších.

Foto: ČTK/AP

Ray Bradbury v roce 1966

Věnoval se i esejům a umělecké kritice. V pozdějších letech se zaměřil na detektivky. Ačkoliv si všichni jeho jméno spojují se sci-fi, on sám říkal, že napsal jen jediné sci-fi a to je 451 stupňů Fahrenheita, ostatní jsou prý fantasy.

Řada jeho děl se dočkala filmové nebo seriálové verze. Napsal i mnoho divadelních her.

Reklama

Výběr článků

Načítám