Hlavní obsah

Pianista Lang Lang oslnil Chopinem

Právo, Vladimír Říha

Recitál čínského pianisty Lang Langa byl ozdobou sobotního donátorského koncertu Dvořákovy Prahy. Úvodem koncertu zcela zaplněný Španělský sál Pražského hradu sledoval předání Ceny Antonína Dvořáka z rukou Vladimíra Darjanina a Livie Klausové osmaosmdesátileté pěvkyni Ludmile Dvořákové.

Foto: Dvořákova Praha

Recitál Lang Langa ve Španělském sále bude v sobotu donátorským koncertem Dvořákovy Prahy. Během večera bude vyhlášen i nositel Ceny Antonína Dvořáka pro rok 2012.

Článek

Známá wagnerovská sopranistka se stala čtvrtou nositelkou ceny. Pak již čaroval mladý čínský pianista, jemuž nedělá potíže okamžitě navázat kontakt s publikem.

Pokud ještě v první polovině programu někteří puristé mohli mít výtky k jeho podání Bachovy Partity č. 1 B dur a Schubertovy Sonáty B dur pro uvolněnou stylovost interpretace, pak si po přestávce získal všechny interpretací Chopinových 12 etud op. 25.

Lang Lang je ideální chopinovský typ, u něhož mladistvost klavíristy splývá s hlubokým porozuměním romantičnosti skladatele. To vše je posíleno precizní technikou a schopností využívat nesmírného množství odstínů dynamiky.

Sál se sympatickému interpretovi odměnil ovacemi vestoje a Lang Lang přidal ještě tři kousky – Romanci a Campanellu Ference Liszta a čínskou Píseň o měsíci skrytém za mraky.

Pochvaly je hodna i práce zvukařů, Lang Langův klavír značky Steinway byl slyšet kvalitně v celém sále.

Celkové hodnocení: 90 %

Recitál Lang Langa

Španělský sál Pražského hradu, 31. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám