Hlavní obsah

Výstava Ostravský Titanic nabídne nevšední snímky s námětem smogu

Právo, Aleš Honus

Neobvyklou výstavu připravili na přelom března a dubna ostravští fotografové Martin Straka a Petr Sznapka. Pod názvem Ostravský Titanic představují snímky s námětem inverze a smogu.

Foto: Martin Straka

Snímek Ostravský Titanic

Článek

Výstavu, která se koná v budově Centra stomatologie na Českobratrské ulici, zorganizovala obecně prospěšná společnost Čisté nebe, která oslovila právě ostravského fotografa Martina Straku. „Nabídku jsem přijal, protože je to pochopitelně zajímavé téma, ke kterému mám jako novinář blízko,“ tvrdí Straka, který minulý týden získal jako jediný český autor zvláštní cenu města Katovic v soutěži Slezská novinářská fotografie.

Foto: Martin Straka

Snímky Ostravy od Martina Straky

Největší radost má podle svých slov ze snímku Ostravský Titanic, jenž dal celé výstavě jméno. „Vždycky jsem chtěl udělat snímek nějakého hořícího komínu, ale nikdy se mi výsledek moc nelíbil. Teprve letos v únoru, když jsem dělal snímky z vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovic, se na mne štěstí usmálo,“ řekl Straka k titulnímu snímku.

Zatímco Martin Straka svým objektivem vyhledává spíše industriální architekturu, jeho kolega Petr Sznapka nabízí zase poněkud jiné pohledy. „Na fotografiích lidé uvidí můj pohled na to, jak vypadá smog v centru Ostravy. Ne každý si v době inverze vyleze na kopec nebo na radniční věž, aby se podíval, jak vypadá město v době smogu,“ řekl Sznapka.

Foto: Martin Straka

Snímky Ostravy od Martina Straky

Kromě snímků budou na výstavě k vidění i obrazy žáků Základní umělecké školy Edvarda Runda, jejímž námětem je stejné téma.

Reklama

Výběr článků

Načítám