Hlavní obsah

Joe Bonamassa: Nemůžu vzít B. B. Kingovi jeho titul

Právo, Šárka Hellerová

Fenomenální americký bluesový kytarista Joe Bonamassa se 28. února představí v pražské Tesla Areně. Právu odpověděl na několik otázek.

Foto: Archiv Tesla Areny

Joe Bonamassa má prý kytaru stále po ruce.

Článek

Je pro kytaristu důležité vítězství v nějakých hudebních anketách?

Ocenění ve čtenářských a fanouškovských anketách, ve kterých o svých oblíbených kytaristech a písních rozhodují normální lidé, mě naplňují opravdovou hrdostí. Když pro vás lidé hlasují, je to čest.

Podle Guitar Magazine jste „novým králem blues“. Co o tomto názoru soudíte?

Když jsem to poprvé slyšel, trochu jsem sebou škubl. Chovám v největší úctě B. B. Kinga, který je, a věřím, že navždy bude, králem blues. Je to můj dobrý přítel a učitel. Nikdy bych mu ten titul nemohl vzít.

Kolik času denně věnujete cvičení hry na kytaru?

To záleží na tom, jestli jsem na turné, anebo ne. Ale můžete se spolehnout, že mám kytaru vždy po ruce a každou chvíli po ní sáhnu, abych si zajamoval nebo nacvičil něco nového.

Kterou ze svých kytar považujete za nejcennější?

V současné době mě opravdu baví Gibson 59’ Les Paul. Skvěle zní a je zábava na něj hrát.

Sbíráte kytary svých hvězdných kolegů?

Mám mnoho kytar. Od slavných kolegů je občas těžké nástroje získat, protože se jich nechtějí vzdát. Ovšem miluji historii některých starších až starobylých nástrojů.

Kdy jste se vlastně rozhodl, že se budete věnovat hře na kytaru celý život?

Začal jsem na ni hrát ve čtyřech a řekl bych, že jsem vždy věděl, že se hraním chci živit. Ale že jsem opravdu udělal kariéru a vydělávám na svém snu, se mi zdá pořád velice neuvěřitelné.

Čí způsob hry na kytaru je pro vás fascinující?

Takových hudebníků je mnoho. Jmenuji toho, který je asi nejméně známý. Je to Paul Kossoff ze skupiny Free. Ve způsobu, jakým hraju na kytaru já, můžete slyšet jeho vliv.

Jaký je osud vašeho hvězdného projektu Black Country Communion? Nahráváte další album?

Všichni členové se nyní věnují svým sólovým nahrávkám a turné. Ale ve druhé polovině letošního roku se opět sejdeme ve studiu a nachystáme třetí společnou nahrávku. Už se všichni těšíme, že uděláme nějakou novou hudbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám