Hlavní obsah

Prdicí prášek pana Proktora v nové knize od Joe Nesbøa

Právo, František Cinger

Dovedete si představit, že potkáte vynálezce, který vám nabídne prdicí prášek, jenž vás po přesně určené chvilce vypustí pomalu na oběžnou dráhu kolem Země? Přesně to se stalo malému Bulíkovi v knize norského detektivkáře Jo Nesbøa Doktor Proktor a prdicí prášek.

Foto: Archiv nakladatelství

Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek

Článek

Bulík je skoro přesný otisk tatínka, který už ale s maminkou a sestrou Evou nežije. Připomíná ho jen fotografie v rámečku. Vzrůstem malý Bulík se jednoho dne v Dělové ulici v norském hlavním městě Oslu potká s Lízou Akershusovou, jejíž tatínek dělá velitele pevnosti. Ve škole je vyvolává paní učitelka Strobeová, na cestě tam i zpět je ohrožují Truls a Trym Tránovi.

Kdo že jsou Truls a Trym? Bulík je latinsky nazývá idiotus kolossalus, což měl být druh dinosaura, který měl historicky nejmenší mozek v poměru k váze svého těla.

Po celém světě se pohybují nějací Trulsové a Trymové, jejichž tatínek je podobně sobecký jako pan Trán a naučil to i své dva cvalíky. Snad i proto se na světě objevují vynálezci jako pan Proktor, aby měli ostatní proti nim, alespoň ve fantazii spisovatelů, nějakou obranu.

Protože se to podařilo, můžeme se těšit na další pokračování nazvaná Doktor Proktor a vana času a Doktor Proktor a konec světa. Možná.

Celkové hodnocení: 95 %

Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek

Jota, přeložil Jiří Vyorálek, 200 stran, 298 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám