Hlavní obsah

Festival krátkých filmů uvede i slavná díla od Gilliama nebo Švankmajera

Právo, Kateřina Farná

Sedmý ročník Festivalu krátkých filmů začíná ve středu v pražském kině Světozor a do 22. ledna nabídne snímky z mnoha koutů světa, mj. bude uvedena tvorba uznávaného amerického režiséra Spikea Jonzeho nebo slavné počiny jako Byt od Jana Švankmajera (1968), legendární Rampa (1963) od režiséra Chrise Markera nebo Andaluský pes (1929) od Luise Bunuela a Salvadora Dalího.

Upoutávka na 7. ročník Festivalu krátkých filmů PrahaVideo: Prague Shorts

 
Článek

V mezinárodní soutěži se utká o hlavní cenu s finanční odměnou pět tisíc eur a dvě zvláštní uznání poroty dvacet filmů z patnácti zemí světa.

„Nejpočetněji je zastoupena evropská produkce, ale své zástupce mají i vzdálenější teritoria jako Jižní Korea, Kanada nebo Austrálie,“ uvedl programový ředitel festivalu Karel Spěšný. Želízko v ohni má v soutěži po delší době i Česká republika, je jím mysteriózní O Ring režiséra Ondřeje Hudečka.

Festival, který organizuje tým Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, představí také soudobou švédskou krátkometrážní tvorbu, zajímavým zážitkem budou díla německých video umělkyň a fajnšmekři ocení programový blok Panorama.

V něm jsou zařazeny významné filmy jako držitel Oscara Bůh lásky, ceny Evropské filmové akademie Svatá rodina od Terryho Gilliama nebo vítěz festivalu v Cannes nazvaný Krajinou. V pásmu Malý velký svět pak organizátoři mysleli i na děti.

Letos bude rovněž udělena Cena diváků, vstupenky lze pořídit za 70 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Kniha Líbáš jako ďábel avizuje film

Marie Poledňáková vydala knihu Líbáš jako ďábel, volné pokračování příběhu divácky úspěšného snímku Líbáš jako Bůh. Premiéra filmového pokračování se chystá na...

Výběr článků

Načítám