Hlavní obsah

O Štědrém večeru porazila Šafránková na ČT Šafránkovou na TV Nova, pohádky vládnou reprízám

Aktualizováno

Nová česká pohádka Micimutr byla nejsledovanějším pořadem na Štědrý večer. Dívalo se 2, 266 miliónu diváků, což je číslo, jaké už ČT dlouho nezažila. Ovládla ale celý Štědrý večer.

Článek

„Premiérová pohádka z dílny ČT režiséra Víta Karase s Libuší Šafránkovou v hlavní roli nazvaná Micimutr a vysílaná od 19. hodin jednoznačně opanovala Štědrý večer u velkých i malých diváků. Následující film Jana Hřebejka Pelíšky vidělo 1, 763 mil. diváků,“ sdělila Právu v neděli dopoledne Anna Freimanová z tiskového oddělení České televize. [celá zpráva]

Televize Nova vysílala proti Mucimutr, ale až o hodinu později od 20 hodin, klasickou pohádku Tři oříšky pro Popelku z roku 1973, kde hlavní roli hraje rovněž Libuše Šafránková. Tento pohádkový příběh se držel dlouhá léta na Nově na špici sledovanosti vánočních pořadů a Nova na něj sázela. Letos jí to nevyšlo.

Tři oříšky pro Popelku sledovalo 1,6 miliónu lidí starších 15 let, což bylo zhruba 36 procent diváků.

Televize Prima do souboje o štědrovečerního diváka v hlavním vysílacím čase nasadila pohádku Byl jednou jeden král. Data o sledovanosti nejsou známa.

Foto: archiv, Právo

Scénu, kdy Pavel Trávníček nasazuje Libušce Šafránkové střevíček, viděl alespoň jednou snad každý Čech i Němec.

„Česká televize neovládla pouze hlavní vysílací čas, ale dominovala vysílání i v celodenním průměru, kdy se stala společníkem pro 35,86 procent diváků. V prime time (tedy v hlavním vysílacím čase od 19. do 23. hodin) si pořady televize veřejné služby nenechalo ujít 41,69 procent diváků přítomných u obrazovek,“ řekl Právu v neděli mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Pyšná princezna je rekordmanem televizních obrazovek

Mezi nejčastěji vysílané filmy v domácích televizích patří právě pohádky. Rekordmanem je Pyšná princezna Bořivoje Zemana, jež se na obrazovce České a předtím federální televize objevila už třicetkrát. Baví několikátou generaci, její premiéru v kinech v první polovině 50. let zhlédlo přes osm miliónů diváků.

V žebříčku veřejnoprávní televize jsou na dalších místech Princezna se zlatou hvězdou na čele (22 repríz) a tři komedie s Vlastou Burianem. Až za nimi jsou s 16 reprízami oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku a Byl jednou jeden král.

Televize Nova zařadila za dobu své existence šestnáctkrát veselohru Bořivoje Zemana Anděl na horách z roku 1955. "Šestnáctkrát jsme uvedli i snímek Rodinné trampoty oficiála Tříšky se Sašou Rašilovem v titulní roli," řekla Marie Fianová z tiskového oddělení TV Nova. Stejný počet repríz měla bláznivá komedie Eva tropí hlouposti s Natašou Gollovou.

Anděl na horách a Dobrý voják Švejk

Také televize Prima má své evergreeny. "Stálicemi jsou především snímky Národního filmového archivu, například U pokladny stál, Přednosta stanice, Anděl na horách, nebo Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím, které vysíláme minimálně jednou až dvakrát do roka," řekla tisková mluvčí FTV Prima Jana Mrákotová.

Králem je Mrazík 

Nepsaným evergreenem pro všechny televize je sovětská pohádka Mrazík, která byla natočena před 47 lety a mimořádnou přízeň získala díky vynikajícímu dabingu. Pohádka měla už koncem 90. let v České televizi zhruba tři desítky repríz a hraje se i jinde včetně muzikálové verze na ledě.

Anketa

Jaký program jste sledovali na Štědrý večer?
ČT1
39,1 %
Novu
12,6 %
Primu
2,3 %
Jiný
4,4 %
Televize byla vypnutá
41,6 %
Celkem hlasovalo 22244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám