Hlavní obsah

Rolling Stones Václava Havla milovali

Právo, Jaroslav Špulák

Hned po sametové revoluci to byla nejenom mladá demokracie, ale také osobnost Václava Havla, které lákaly světová hudební esa do Prahy. Slavná britská skupina Rolling Stones vystoupila v srpnu 1990 na strahovském stadiónu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Mick Jagger, Václav Havel, Charlie Watts a Keith Richards

Článek

Keith Richards ve své knize Život mimo jiné píše: „Na konci turné Steel Wheels jsme osvobodili Prahu, nebo aspoň takový to byl pocit. Hráli jsme tam krátce potom, co revoluce ukončila komunistický režim. Byli jsme rádi, že jsme byli u toho, a byl jsem také hrdý, že jsem se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.“

Mezi kapelou a Havlem vzniklo přátelství, které vyústilo v příležitostné setkávání a vzájemnou úctu. V červenci 2003 Havel již čtvrtý koncert Rolling Stones na Letenské pláni v Praze zahájil.

„Nechť je tento koncert znamením trvalé svobody u nás, kéž by byl znamením trvalé svobody na celé planetě,“ řekl v krátkém projevu.

Reklama

Související články

Zemřel Václav Havel

Ve věku 75 let zemřel v neděli prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel. Příčinou smrti bylo oběhové selhání, řekl jeho osobní lékař Tomáš Bouzek. Měl...

Výběr článků

Načítám