Hlavní obsah

V Chile prověřují smrt Pabla Nerudy, chtějí exhumovat jeho ostatky

Santiago de Chile

Ostatky básníka a diplomata Pabla Nerudy chce exhumovat chilská komunistická strana. V Chile se začalo spekulovat o tom, že mohl být během vojenského převratu v roce 1973 otráven. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Neruda

Článek

Neruda zemřel v Santiagu de Chile 12 dní po převratu, při němž se k moci dostal generál Augusto Pinochet. Podle oficiální verze byla příčinou úmrtí nositele Nobelovy ceny za literaturu rakovina prostaty. Bývalý Nerudův spolupracovník ale v květnu prohlásil, že tehdy devětašedesátiletý spisovatel nezemřel na nemoc, ale byl zavražděn na příkaz představitelů vojenské diktatury. Prý dostal uprostřed noci injekci, která byla příčinou jeho smrti.

Podobně prověřovali smrt bývalého prezidenta

Tuto verzi události sice vzápětí odmítla oficiální básníkova nadace, ale chilský tisk se jí dále obšírně zabýval. Chilská justice v červnu souhlasila se zahájením vyšetřování okolností Nerudovy smrti. Jedním z iniciátorů vyšetřování byla tamní komunistická strana, která nyní přišla s žádostí o exhumaci ostatků. Tu posoudí soudce Mario Carroza, který podezření z vraždy vyšetřuje.

Podobně chilské úřady prověřovaly také okolnosti smrti bývalého prezidenta Salvadora Allendeho. Socialistu, který stál v čele země od roku 1970, při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu 11. září 1973 zabila kulka. Avšak zbraň ani projektily nikdy nebyly nalezeny.

V květnu proto soudce Carroza nařídil, aby byly ostatky Allendeho exhumovány a prozkoumány s cílem zjistit, zda se bývalý prezident skutečně zastřelil, jak tvrdila armáda. Tým mezinárodních odborníků o dva měsíce později tuto verzi události potvrdil.

Nejvýznamnější španělsky píšící básník

Pablo Neruda je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo, rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv, vyšlo v roce 1950, o 21 let později získal Nobelovu cenu.

Přestože je Neruda znám především jako básník, byl také poslancem za komunistickou stranu, jejímž členem byl po velkou část života, a konzulem ve Španělsku, Argentině, Mexiku i ve Francii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám