Hlavní obsah

Zemřel autor hudby ke Starcům na chmelu Jiří Bažant

Ve věku 87 let zemřel autor populárních písní a skladatel filmové a televizní hudby Jiří Bažant, informovala v sobotu Česká televize. Mimo jiné byl autorem hudby k filmovým muzikálům Starci na chmelu či Dáma na kolejích. Jako pianista působil postupně v několika orchestrech a v roce 1959 vytvořil populární klavírní duo s Jiřím Maláskem.

Foto: Kratochvíl Jaroslav, ČTK

Jiří Bažant

Článek

Bažant se narodil 27.září 1924. Sice vystudoval Vysokou školu ekonomickou a získal titul inženýra, rozhodl se ale pro dráhu profesionálního hudebníka.

Sám, s Jiřím Maláskem, případně i s Vlastimilem Hálou skládal taneční a populární písničky (Chtěl bych mít kapelu, Potají, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Haló děťátko). Dále byl autorem či spoluautorem hudby ke zhruba čtyřicítce divadelních her (Hrátky s čertem, Dům na nebesích), téměř dvaceti filmům (Starci na chmelu, Dáma na kolejích), přibližně 140 televizním inscenacím a seriálům (Ikarův pád, Tažní ptáci, Tři chlapi v chalupě, Pan Tau) a více než 140 krátkým filmům animovaným, populárně vědeckým a reklamním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám