Hlavní obsah

Moskevským Velkým divadlem znělo Hanba!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpaky, ale i bouřlivý nesouhlas vyvolalo ve středu večer slavnostní uvedení ruské klasické opery Ruslan a Ludmila na prknech moskevského Velkého divadla. První představení pro veřejnost po nákladné rekonstrukci zaujalo odborníky odvážným pojetím, ale mezi stoupenci ruské klasiky vyvolalo skandál.

Foto: Profimedia.cz

Ruská klasická opera Ruslan a Ludmila

Článek

Opera otce ruské klasické hudby Michaila Glinky nebyla pro znovuotevření legendární ruské scény vybrána náhodou. Pětihodinové dílo odborníci považují za základní kámen ruské operní tvorby a sázku na jistotu. Jejich představy ale rozboural režisér Dmitrij Čerňakov, který romantický příběh zasadil do reality 21. století. Většina obecenstva záměr nepřijala a závěrečnou oponu doprovodila pohoršenými výkřiky „Hanba!“ a bučením.

Foto: Profimedia.cz

Ruská klasická opera Ruslan a Ludmila

Agentura AFP označila postmoderní pojetí Glinkovy klasiky za „bezprecedentní skandál“.

Režisér nahradil pohádkovou atmosféru devatenáctého století scénami z thajských masáží, spoře oděnými krasavicemi na bruslích a postavami tetovaných atletů. Tak bouřlivý odpor prý scéna Velkého divadla dosud nezažila. „Kde jsem se to ocitla, cožpak je to nějaké varieté?“ komentovala odvážnou inscenaci jedna ze starších divaček.

Foto: Profimedia.cz

Ruská klasická opera Ruslan a Ludmila

Umělecký kritik respektovaného listu Kommersant označil novou premiéru Glinkovy opery za riskantní, ale umělecky zdařilý čin. Obnovené divadlo prý vydalo jasný signál o tom, že lpění na tradici je minulostí. „Evropané novému pojetí porozumějí,“ napsal Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Ruská klasická opera Ruslan a Ludmila

Reklama

Související témata:

Související články

Fotograf Šťastný zvěčnil herce jako blázny

Členové hereckého souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě se v minulých dnech nechali v zájmu propagace nově připravované hry nazvané Marat/Sade...

Brněnská radnice operu nezruší

Po protestech členů souboru opery Národního divadla Brno proti zamýšlenému dlouhodobému uzavření operního Janáčkova divadla došlo k zásadnímu obratu na...

Výběr článků

Načítám