Hlavní obsah

Brněnská radnice operu nezruší

Právo, Jan Trojan
Brno

Po protestech členů souboru opery Národního divadla Brno proti zamýšlenému dlouhodobému uzavření operního Janáčkova divadla došlo k zásadnímu obratu na brněnské radnici, když v pondělí tamní koalice ČSSD – ODS sdělila, že ve věci rekonstrukce divadla je přijatelné jakékoliv řešení, které zajistí nepřerušení provozu opery. Podle původních záměrů měli být členové opery včetně sboristů a členů orchestru – přibližně 160 lidí – propuštěni a po obnově znovu přijati.

Foto: Jan Trojan, Právo

Janáčkovo divadlo prochází rekonstrukcí od roku 2000, poslední fáze patří k technicky nejnáročnějším.

Článek

Tématem pondělního jednání koalice byla úsporná opatření „ve všech oblastech, kulturu nevyjímaje“, stojí v oficiálním sdělení podepsaném mj. primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a jeho náměstkyní Janou Bohuňovskou (ODS).

Od ní také dostal ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák za úkol zpracovat ucelenou koncepci úsporných opatření. Na jeho hlavu se v minulých dnech snesla ostrá kritika především členů operního souboru a jeho příznivců za variantu uzavřít provoz opery na sedm měsíců po dobu rekonstrukce budovy Janáčkova divadla, včetně propouštění.

Kromě veřejného protestu v ulicích sepsali umělci petici, kterou podepsalo už na 15 000 lidí včetně zahraničních umělců. Otevřený dopis vznikl rovněž v Divadle Husa na provázku. Kritika je zaměřena na pětinové snížení příspěvků všem rozpočtovým organizacím v Brně na příští rok.

Rekonstrukci nelze provést na etapy

Vedle sníženého rozpočtu bude pro radnici i brněnské Národní divadlo problémem rekonstrukce Janáčkova divadla. Pokud by neměla opera přerušit svůj provoz – což kulturní veřejnost považuje za naprostou absurditu – bude muset hrát provizorně jinde.

Jak se písemně v odpovědi na dotaz divadelníků vyjádřil vedoucí investičního odboru magistrátu Jan Kaucký, "práce na dokončení celkové rekonstrukce jsou takového rozsahu, že je nelze provést v tak krátkém termínu a není možné je realizovat v jednotlivých etapách. Pro jejich provedení je nutná odstávka provozu Janáčkova divadla na dobu zhruba šesti až osmi měsíců.“ Celý text má Právo k dispozici.

Kaucký vyjmenovává, co všechno je zapotřebí vyměnit: zastaralá a havarijní zařízení vzduchotechniky, ústředního vytápění, elektroinstalací včetně rozvoden a instalace náhradního zdroje. „Práce po etapách by znamenala finanční nárůst asi o 20 procent,“ upozorňuje šéf odboru. Odpovídá tak na původní požadavek divadelníků, aby se opravovalo za provozu, případně aby se prodloužily o dva měsíce divadelní prázdniny, ale ani to by nedostačovalo. Jednou z variant náhradního prostoru pro operu i balet je Mahenovo divadlo i Reduta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám