Hlavní obsah

Retro: Rolling Stones před 30 lety dobyli hitparádu s Tattoo You

Novinky, Stanislav Dvořák

Před 30 lety vystoupili na vrchol americké albové hitparády Billboard The Rolling Stones s albem Tattoo You, které uvedl známý singl Start Me Up, a zůstali tam devět týdnů. Bylo to naposledy, nikdy poté už v Americe neměli tak úspěšné album.

Článek

Skvělá Start Me Up otevírá desku, která patří k nejúspěšnějším počinům skupiny. Tento rychlý, jednoduchý, syrový hit je ovlivněn i stylem reggae – stačí si ho představit zpomalený a ten rytmus pocítíte. Mick Jagger měl vždycky reggae rád a v současnosti spolupracuje s Damianem Marleym v projektu Superheavy (CD vyšlo tento týden).

Na Tattoo You najdeme řadu dalších výborných věcí, ať už je to Slave nebo Hang Fire a balada Worried About You, přestože deska vznikla v rychlosti a vlastně ze zbytků minulých alb.

Není to poprvé v historii, kdy zůstává rozum stát nad tím, co se dříve ve studiích vyhazovalo. Dodnes firmy prohrabávají archívy (třeba Motown, Chess) a vydávají zcela zapomenuté věci. Co se dřív ani nedostalo na desku, by v dnešní době byl materiál na singl.

V roce 1981 potřebovali Stones desku k velkému turné, ale neměli připraveno nic. "Nejde o to, že bychom přestali psát nové věci, ale šlo o čas. Souhlasili jsme, že vyjedeme na turné a chtěli jsme desku. Prostě nebyl čas udělat celé album,“ vzpomínal v jednom rozhovoru Keith Richards. S tím mu pomohl producent Chris Kimsey, který prohledával šuplíky tři měsíce a našel spoustu nedodělaných písní, většinou riffy a rytmy bez zpěvu. Tak vzniklo Tattoo You.

Reklama

Výběr článků

Načítám