Hlavní obsah

Hvězda ze Star Treku se v Praze setkala s fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uniformy důstojníků Hvězdné flotily zaplnily v sobotu jeden ze sálů Národního domu v Praze. Čeští fanoušci amerického seriálu Star Trek, mnozí z nich v kostýmech odkazujících na tuto kultovní sci-fi sérii, tam bouřlivým potleskem přivítali Kate Mulgrewovou, představitelku kapitánky Kathryn Janewayové, velitelky kosmické lodi Voyager.

Foto: Petr Horník, Právo

Kate Mulgrewová, představitelka kapitánky Kathryn Janewayové, velitelky kosmické lodi Voyager v seriálu Star Trek

Článek

V rozhovoru pro média herečka poznamenala, že ačkoliv fanoušci Star Treku bývají mnohdy označováni za "exoty" či podivíny s přehnanou zálibou v technologiích, bývají to velmi chytří lidé, kteří kromě jiného pochopili i širší záměr tvůrců seriálu. S příznivci série se Mulgrewová setkává pravidelně, její nynější cesta obsahovala i návštěvy fanouškovských srazů v Německu či Austrálii.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci seriálu Star Trek

"Vždyť kosmická loď není v podstatě nic jiného než metafora toho, co děláme ve skutečném životě," podotkla Mulgrewová. "Možná jediná věc, kterou nám ve fyzikálním světě zbývá pochopit, je nekonečnost vesmíru. Takže nechápeme nic. A fanoušci Star Treku tomuhle rozumí," dodala.

Star Trek je fenomén

Základním poselstvím Star Treku je "První direktiva", připomněla herečka, jejíž kapitánka se stala v historii filmové a televizní science fiction první ženou, která jako hlavní postava seděla na kapitánském křesle kosmické lodi. Mise kapitánky Janewayové ve vesmíru je prý především diplomacií, která překonává rozdíly ras, přesvědčení, filozofií i sexuálních orientací. "Umět pochopit jinou vesmírnou rasu není víceméně nic jiného než schopnost chápat obyvatele jiných zemí," míní Mulgrewová.

Foto: Petr Horník, Právo

Kate Mulgrewová, představitelka kapitánky Kathryn Janewayové, velitelky kosmické lodi Voyager v seriálu Star Trek, se v Praze setkala fanoušky seriálu

Historie seriálu Star Trek
Počátky vysílání vědeckofantastického seriálu Star Trek sahají do roku 1966. Od té doby doby se na obrazovkách objevilo přes 700 dílů několika hraných a jedné animované řady. Na seriál navázala desítka celovečerních filmů. V sedmdesátých letech se Star Trek rozvinul do jedinečného kulturního fenoménu, který oslovil tisíce lidí na celém světě.

Divákům se v seriálu Star Trek představila nejdříve vesmírná loď Enterprise a její posádka s kapitánem Jamesem T.Kirkem. Teprve později následovaly příběhy lodi Voyager pod velením postavy kapitánky Janewayové.

Praha ji okouzlila

"Byla to pro mne neustávající výzva. Chtěla jsem kapitánku Janewayovou obdařit něčím, co její mužští partneři postrádali," poznamenala herečka. S postavou prý měla mnoho společného, například sílu osobnosti, lásku k lidem i smíchu a jistou panovačnost. Základním rozdílem však byl fakt, že seriálová postava byla vědkyní. "Já mám k vědci asi tak blízko jako k bleše. Nemám takovou hlavu. A nemám její odvahu, její neuvěřitelnou integritu," připustila Mulgrewová.

Foto: Petr Horník, Právo

Kate Mulgrewová, představitelka kapitánky Kathryn Janewayové, velitelky kosmické lodi Voyager v seriálu Star Trek, se v Praze setkala fanoušky seriálu

V Česku je herečka poprvé a netají se tím, že jí Praha i česká historie učarovala. "Praha je úžasná, sedíte na terase a vidíte klenot vedle klenotu, věž vedle věže, Pražský hrad, nádhera," rozplývala se při rozhovoru s novináři.

Reklama

Výběr článků

Načítám