Hlavní obsah

Hudba Elánu rozpaluje posluchače i po letech

Právo, Radmila Hrdinová

Za účasti řady celebrit ze světa populární hudby se ve čtvrtek v pražském Divadle Kalich uskutečnila premiéra muzikálu Osmý světadíl. Nechyběli samozřejmě ani členové skupiny Elán, jejíž hity tvoří základ muzikálu, na němž se autorsky podíleli Peter Pavlac, Ján Ďurovčík, Boris Filan, Pavol Jursa a Ľubomír Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Elán v základní trojici, zleva Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Vašo Patejdl (zpěv, klávesy) a Ján Baláž (zpěv, kytara).

Článek

Osmý světadíl představuje tzv. hit muzikál vystavěný na oblíbených písničkách, ve světě to je například muzikál Mamma Mia! švédské skupiny ABBA. Tvoří ho na dvě desítky hitů skupiny Elán, jež od 70. let vystupuje od Tater po newyorskou Carnegie Hall.

Nejslabším článkem nového muzikálu je příběh, neváhající v útoku na city diváků využít i motivu dítěte umírajícího na leukémii. Nadaná studentka "matfyzu" Jana řeší svůj vztah ke dvěma mužům – chudému Tomášovi, s nímž prožívá svou love story, a cynickému Erikovi, který ovšem má peníze na financování náročné léčby jejího roztomilého bratříčka, jehož na premiéře ztvárnil přirozeným a sympatickým způsobem osmiletý Filip Antonio.

A tak Tomášovi nezbývá než obětovat svůj život v šílené ruletě auta řítícího se v protisměru na dálnici, kdy se i otrlí mafiáni ustrnou a vyplatí mu slíbených pět miliónů předem. Je to dramaturgicky i morálně pochybený slepenec, který ovšem u většiny diváků zabere.

Co ale tvoří skutečnou hodnotu muzikálu, jsou písničky Elánu, které nejenže nezestárly, ale v novém aranžmá naprosto jasně prokázaly svou hudební i textovou kvalitu. Dalším ziskem je i obrovské nasazení všech účinkujících, projevující se jak pěveckou, tak i pohybovou suverenitou a ve srovnání s neveselou úrovní současné muzikálové produkce i solidní herecké schopnosti.

Pěvecky premiéře dominovali oba mužští protagonisté, Jan Kříž (Erik) a Tomáš Savka (Tomáš). Nela Pocisková v roli Jany má sice občas problémy s intonací, ale její projev je natolik emotivní, že jí diváci nějaký ten falešný tón odpustí. Slušný výkon podali v rolích rodičů Jan Révai a Zuzana Krištofová – Kolářová a zvláště pak energií nadupaná company. Pochvalu zaslouží o dobře zvládnutá slovenština v pěveckých číslech.

Úspěch muzikálu je především zásluhou Jána Ďurovčíka, který i v omezeném prostoru Kalichu dokázal vytvořit temperamentní, svícením i nápaditou choreografií ozvláštněnou podívanou, a pak hitům, z nichž Stužková, Královná bielych tenisiek, Len kým tu si, Láska moja, Osmý svetadiel a další mohou být pro mladší generaci docela příjemným objevem.

Osmý světadíl: hudba skupina Elán, libreto Peter Pavlac, Ján Ďurovčík, Boris Filan, režie a choreografie Ján Ďurovčík, pěvecké nastudování Ľubomír Dolný, scéna Martin Černý, kostýmy Zuzana Straková, světelný design Ján Ďurovčík. Světová premiéra v Divadle Kalich 8. 9. 2011.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám