Hlavní obsah

Letní filmová škola poctí své příznivce několika předpremiérami

Právo, Klára Kolářová

Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která startuje 22. 7. a potrvá do konce měsíce, nabízí divákům šest tematicky oddělených filmových sekcí, několik předpremiér a láká také na účast světově proslulých filmařů. Mezi nimi se objeví třeba režiséři Aki Kaurismäki, Emir Kusturica nebo Apichatpong Weerasethakul.

Článek

„Naší hlavní prioritou je, aby si festival nadále udržoval široké spektrum diváků, ať už to jsou lidé jakkoli nároční,“ popisuje umělecký ředitel Pavel Bednařík. Filmoví fanoušci tak mohou vybírat z již zaběhnutých sekcí Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, Zvláštní uvedení a Asociace českých filmových klubů uvádí. Letošní retrospektivy se pak budou věnovat mimo jiné dílům všestranného Billyho Wildera, který se proslavil hlavně svou komedií Někdo to rád horké.

Z plánovaných předpremiér se návštěvníci mohou vypravit na Cigána slovenského režiséra Martina Šulíka; hned dvěma filmy, z toho jedním televizním, přispěje také Robert Sedláček. Jeho počin Rodina je základ státu půjde do kin v říjnu, televizní snímek Sráči bude na obrazovkách až příští rok. „Sedláček měl s prosazením názvu problémy. V televizi mu nabízeli jemnější pojmenování Krysy, ale nakonec si Sráče dokázal obhájit,“ líčil Bednařík. Poslední z českých předpremiér zastupuje snímek Nic proti ničemu Petra Marka.

Režisér Marek je zatím známý hlavně coby hudebník působící v úspěšné kapele Midi lidi. Ta za hudbu k filmu Protektor získala v roce 2009 Českého lva. „Je to taková absurdní komedie,“ charakterizoval snímek Marek na festivalu v Karlových Varech. „Inspirovali jsme se estetikou domácího videa, jakou využívalo třeba dánské hnutí Dogma 95.“ Zahraniční předpremiéru pak bude mít koprodukční Lůno, jehož hrdinka se rozhodne dát svým vzpomínkám na zesnulého přítele pevnější tvar – muže naklonovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám