Hlavní obsah

Retro Víkend: Jak Clapton brnkal na ulici

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pravidelném sobotním Retro Víkendu připomínáme mimo jiné rok 1961, kdy byl kytarista Eric Clapton vyhozen ze studií a zahájil „kariéru“ doslova na ulici.

Článek

Před 50 lety

Na začátku prázdnin roku 1961 byl Eric Clapton vyloučen ze školy Kingston College of Art a začal hrát jako takzvaný busker, tedy na ulici za drobné do klobouku. Z té doby samozřejmě neexistují zvukové záznamy - kdo ví, jak začínající génius tehdy brnkal.

V roce 1962 už vystupoval ve dvojici s bluesovým nadšencem Davidem Brockem v hospodách a pak se přidal k poloprofesionální skupině The Roosters. Krátce působil také se skupinou Casey Jones & The Engineers.

Skutečně zajímavé to začíná být až na podzim 1963, kdy se dostal k The Yardbirds a začal být v Anglii známý jako originální a zručný kytarista. Jezdili tehdy jako předkapela amerického bluesmana Sonny Boy Williamsona II a v roce 1965 měli konečně první oficiální desku.

Před 30 lety

Jedenáctého července 1981 zemřel Hubert Johnson ze skupiny The Contours. Spáchal prý sebevraždu. Byl to bratranec Jackieho Wilsona a právě Jackie ho představil slavnému šéfovi firmy Motown Berry Gordymu a zahájil tak ne dlouhou, ale intenzivní kariéru The Contours.

V šedesátých letech měli obrovský úspěch s neodolatelným hitem Do You Love Me? a ten zná dodnes prakticky každý. V osmdesátých letech ho totiž použili do filmu Hříšný tanec a vyšel i na soundtracku, který patří k nejúspěšnějším v historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám