Hlavní obsah

Rock for People: dávka od Sum 41, zklamání Paramore

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební festival Rock for People má za sebou první velký den i první velké zážitky. Podle nočního sdělení pořadatelů na něj v neděli dorazilo třiadvacet tisíc diváků, přičemž od rána se zima střídala s dešťovými přeháňkami a Festival Park v Hradci Králové, kde se akce koná, se lidmi zaplnil až večer.

Článek

Na první pohled je zřejmé, že zájem o Rock for People je i letos obrovský. Negativní roli v tom nesehrála ani skutečnost, že oproti loňským hvězdám Muse a předloňským Arctic Monkeys program nenabízí tak velké jméno. Má spíše širší záběr a představuje kapely, které patří do druhé světové ligy a perou se o její čelo.

Tlak při Sum 41

V dobré formě se včera představili kanadští poppunkeři Sum 41. Jejich vystoupení nabídlo sérii melodických a svižných skladeb, které vyprovokovaly diváky k divokému tanci a fyzickému tlaku směrem k pódiu. Ochranka pod scénou se musela činit, aby nedošlo k prolomení bezpečnostních zábran, a zpěvák a kytarista Deryck Whibley tok koncertu dokonce přerušil a požádal diváky, aby udělali krok zpět a ve svém náporu na přední řady povolili. Zabralo to pouze na chvíli, divoká atmosféra vystoupení party z Ontaria trvala až do konce.

Při koncertu Angličanky Kate Nash bylo mnohem klidněji. Její představení přineslo nádherné a aranžérsky zajímavě poskládané kompozice, jejichž koncertní devízou byla oproti albovým nahrávkám pravověrná živelnost. Nash má skvělý hlas, dobře komunikovala s publikem a chvílemi působila dojmem, že je až příliš rozjetá.

V zákulisí se pak ukázalo, že si do chladného počasí vzala na pomoc alkohol. Někde ale zapomněla svůj oblíbený světlý make-up a čas před koncertem ona i její tým věnovali tomu, aby nějaký stejný sehnali. Pomohla jim nakonec produkční festivalu Lucka, která takový používá a měla ho s sebou. Novinkám prozradila, že kdyby Nash znala jeho cenu, asi by ho nebrala. Patřil totiž k těm výrazně laciným.

Nudní Paramore

Zklamáním bylo vystoupení americké trojice Paramore. Sestava byla doplněna o koncertní hráče, kteří se ale na pódiu drželi poněkud stranou a vyhlíželi jen jako nájemní muzikanti bez zájmu o dění. Paramore to jako kapelu tříštilo, navíc zpěvačka Hayley Williamsová nebyla intonačně vůbec přesná, její hlas byl stejně nezajímavý jako na deskách a písničky postrádaly jakékoli napětí a přitažlivost. Koncert Paramore byla nuda.

Pozitivní ale bylo nasazení, s jakým kapela své vystoupení nabídla. V tom se na Rock for People zásadně liší zahraniční účinkující od českých. Jako by ti zvenku věděli, že musí o zdejšího diváka bojovat, zatímco české formace měly jistotu, že na ně pod pódiem bude plno. V horším případě je nasazení kvalitním zahraničním kapelám vlastní a nejpopulárnějším českým nikoliv.

Obrovskou sprchu energie přineslo i vystoupení Bullet For My Valentine na závěr nedělního programu. Velšská kapela vychází z metallikovského metalu a dává mu vlastní pohled skrz hardcoreové vlny. Její skladby mají dynamiku i gradaci, kapela pak drajv.

Česká soutěž

České skupiny, jisté si svým zázemím, se v neděli trumfovaly v tom, která bude mít pod pódiem více lidí. Vyhrály Tři sestry, jež se na Rock for People vrátily po třech letech a přinesly průřez svým letitým repertoárem. Podobně to při sestavování programu udělali Chinaski, UDG a v noci i hudebně-kabaretní parta Nightwork.

Rock for People pokračuje až do úterní noci. V pondělí se na něm představí například My Chemical Romance, The Wombats, White Lies, Primus, Levellers, John Butler Trio, Kele, Divokej Bill, Wohnout, Pavel Bobek, Druhá tráva a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám