Hlavní obsah

Kupkův obraz Pohyb se prodal za rekordních 35,51 miliónu korun

Aktualizováno

Za rekordní cenu 1,3 miliónu liber, tedy 35,51 miliónu korun, se v pondělí v Londýně prodal obraz Františka Kupky Pohyb. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových našlo svého, zatím anonymního kupce na telefonu při aukci moderního českého umění v prestižní aukční síni Sotheby's.

Článek

Jde o cenu bez aukční přirážky. S touto přirážkou, kterou musí kupec zaplatit, cena dosahuje 1, 456 miliónu liber (39,9 miliónu korun).

V zahraničí se dosud zaplatilo nejvíce za Kupkův obraz Vertikální plány modré a červené v New Yorku v roce 1998 v přepočtu 18 miliónů korun. Dosud nejdražším vydraženým českým dílem na aukcích v ČR je plátno rovněž od Františka Kupky - Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety byl prodán za 22,1 miliónu korun bez aukční přirážky.

Na rekordní cenu se v pondělí vyšplhala také cena za obraz Josefa Čapka, jehož plátno Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920 se vydražil bez přirážky za 470 000 liber, tedy 12,838 miliónu korun (s přirážkou 565 250 liber a 15,4 miliónu korun). Nejvyšší cena za Čapka při aukcích v ČR dosáhla v roce 2007 bez přirážky 12 miliónů korun (Děvče v růžových šatech).

Kupka byl nedoceněn zejména proto, že se ve své době příliš neprosadil na pařížské výtvarné scéně.
Jiří Machalický, kurátor Muzea Kampa

Kromě Kupkova Pohybu se za mimořádné ceny prodávaly také další Kupkovy obrazy. Purpurový plán byl vydražen za 959 650 liber (26,3 miliónu korun, cena, stejně jako u následujících obrazů, zahrnuje přirážku), Bílý kotouč za 690 850 liber (18,9 miliónu korun), a Le Sourire I - Z mechanického cyklu za 385 250 liber (10,5 miliónu korun).

Podle šéfredaktoru časopisu Art & Antiques Jana Skřivánka padl rekord i v případě Václava Špály. Jeho krajina Bouře u Otavy se prodala za 187 250 liber (5,08 miliónu korun), což podle Skřivánka překonává nejvyšší cenu za Špálovy obrazy dosaženou na aukcích v ČR.

Zatím se prodala velká většina nabízených položek a podstatná část za vyšší než odhadní cenu. Za 397 250 liber (10,8 miliónu korun) se prodalo Zátiší s ovocem Bohuslava Kubišty a za 241 250 liber (6,6 miliónu korun) Zátiší s kalendářem Emila Filly. Odhadní ceny vysoko překročily také částky za obrazy Františka Foltýna. Jeho Imperialismus koupil kupec na telefonu za 433 250 liber (11,8 miliónu korun) a Dostojevského za 337 250 liber (9,2 miliónu korun). Bronz Sluneční paprsek - Motocyklista, jehož autorem je Otakar Švec, se prodal za více než pětinásobek odhadní ceny za 139 250 liber (3,8 miliónu korun).

Český kubismus byl dražen již v roce 1997

Sotheby´s už v roce 1997 dražila kolekci sběratele českého původu Milana Heidenreicha zaměřenou na český kubismus. Aukce tehdy vynesla na půl miliónu liber (tehdy asi 28 miliónů korun). Šlo však o menší dražbu specializovanou na kubismus.

Norman Hascoe byl americký inženýr a úspěšný podnikatel, který se svou manželkou Suzanne začal sbírat české umění počátkem 90. let. Zemřel v roce 2007. Jeho manželka zemřela loni a letos se jejich sbírka, která zahrnuje i další tematické okruhy, dostává postupně na trh.

Kupkova tvorba byla podle některých odborníků v minulosti, v porovnání například s dílem Vasilije Kandinského, opomíjena. Až v posledních letech se ale dostává do povědomí také pařížských nebo britských sběratelů.

"Kupka byl nedoceněn zejména proto, že se ve své době příliš neprosadil na pařížské výtvarné scéně. To ale jeho význam pro světovou avantgardní malbu nijak nesnižuje," řekl Jiří Machalický, kurátor Muzea Kampa, které disponuje jednou z nejrozsáhlejších sbírek Kupkova díla.

Nový trend ve vnímání jeho tvorby předznamenala už před několika lety výstava Počátky abstraktního umění v Paříži. Kupkova Dvoubarevná fuga byla tehdy dokonce vybrána jako hlavní motiv na veškeré propagační materiály výstavy. "Každý z autorů, ať už je to Piet Mondrian, Kandinskij nebo Kupka, pojali avantgardu po svém. Dílo českého rodáka mezi nimi vyčnívá tím, že je nejkomplikovanější a podle mě i nejzajímavější," doplnil Machalický.

"V minulosti jsme byli svědky několika velmi úspěšných aukcí českých děl. Některé bubliny "splaskly", ale Kupky se to nijak netýká. Naopak. Jeho hvězda bude zřejmě stoupat stále výš a výš," prorokuje Machalický.

Mezi nejprodávanější díla českých autorů v cizině patří dlouhodobě kromě Kupky i Toyen, Jindřich Štyrský či Emil Filla.

Reklama

Výběr článků

Načítám