Hlavní obsah

Ředitel ČT Jiří Janeček končí

– Praha
Právo, Novinky, jp, sad

Generální ředitel České televize Jiří Janeček oznámil, že se k 31. srpnu vzdá své funkce ze zdravotních důvodů. V pozici šéfa televize je osm let.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček

Článek

Janeček své rozhodnutí oznámil ve středu odpoledne Radě ČT. Rezignaci odůvodnil zdravotními důvody, které blíže neupřesnil. Ví se ale, že v roce 2007 byl vážně nemocen, měl problémy se žilami, zřejmě i žilní trombózu.

"O těchto skutečnostech vás informuji již dnes, abych Radě České televize poskytl dostatečný časový prostor k vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele," řekl Janeček. Rezignační dopis předá 31. srpna.

"Po zbývající dobu ve funkci připravím veškerou agendu k řádnému předání, tak aby byla zajištěna kontinuita," řekl Radě ČT.

Radní ČT měli na středečním zasedání schvalovat roční odměnu generálního ředitele Jiřího Janečka za rok 2010, která měla činit dvacetinásobek průměrné hrubé měsíční mzdy dosažené za loňský rok.

Na základě připomínek některých radních, že tento návrh obdrželi teprve v úterý večer, nechal předseda Rady ČT Jiří Baumruk (ten koncem června ve funkci končí) tento návrh stáhnout. Návrh se bude projednávat na příštím zasedání Rady ČT, které se uskuteční v Brně.

Janeček: závěr digitalizace přinese pro ČT změny

Připomněl, že se blíží konec digitalizace (30. listopadu), kdy v ČT skončí i reklama. Dále, že budou pravděpodobně přijata nová znění zákonů o ČT, o DPH a další, která významně ovlivní finanční chod veřejnoprávní televize.

Zmínil se i o úvaze stavět nový zpravodajský dům ČT v Praze, který podle něho není reálný. Podle Janečka bude nutné přehodnotit i výstavbu nového studia ČT v Brně. Připomněl také, že se výrazně prodražují náklady na minutu výroby vlastních pořadů ČT. V neposlední řadě se zmínil i o tom, že se právě teď mají dovolit noví členové Rady ČT, kteří pravděpodobně vnesou do tohoto orgánu nové podněty, myšlenky a náměty.

„Cítím potřebu širší diskuze nad dlouhodobým plánem České televize,“ uzavřel Janeček.

V kuloárech se okamžitě začalo diskutovat, kdo by mohl generálního ředitele v jeho funkci nahradit. Pokud bude vypsáno nové výběrové řízení, pravděpodobně se do něho přihlásí bývalý generální ředitel TV Nova Petr Dvořák, který začátkem roku v několika rozhovorech pro média naznačil, že má o vedení veřejnoprávní televize zájem.

Z jižních Čech na Kavčí Hory

Jiří Janeček se narodil v roce 1956 v Jindřichově Hradci. Za komunismu vystudoval tehdejší Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Vstoupil do KSČ a působil jako regionální novinář (redaktor táborského týdeníku Palcát). Své členství ve straně však nezmínil, když kandidoval na ředitele ČT, a byl za to ostře kritizován.

Od roku 1989 pracoval pro Českou televizi a v roce 2003 byl zvolen generálním ředitelem.

Spory s umělci 

Veřejnost negativně vnímala zejména vysoké odměny, které dostával Jiří Janeček ke svému platu. Základní plat generálního ředitele byl loni 165 000 Kč, se všemi bonusy - ročním, pololetními a čtvrtletními může dosáhnout celkem na cca 230 000 měsíčně.

Šéf veřejnoprávního média na tuto kritiku v prosinci 2010 reagoval tím, že bude zveřejňovat i honoráře umělců.

Český filmový a televizní svaz (FITES), který sdružuje audiovizuální tvůrce, a Asociace režisérů a scénáristů (ARAS)  v lednu 2011 v otevřeném dopise vyzvaly Radu České televize k odvolání generálního ředitele ČT.

Svaz a asociace protestovaly proti způsobu, jakým Janeček na zasedání Rady ČT prezentoval náklady na výrobu pořadů. Podle nich manipuloval s čísly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám