Hlavní obsah

Indický stát zakázal knihu o Gándím kvůli narážkám na bisexualitu

Novinky, Stanislav Dvořák

Indický stát Gudžarát zakázal knihu Great Soul - Mahátmá Gándí and his Struggle With India. Předseda tamní vlády Narendra Modi řekl, že obsah knihy je perverzní a uráží Gándího.

Foto: Profimedia.cz

Byl Mahátmá Gándí bisexuál?

Článek

Knihu napsal držitel Pulitzerovy ceny Joseph Lelyveld a obsahuje narážky na to, že Gándí mohl být bisexuál a částečně i rasista. Podle BBC se dají očekávat zákazy v dalších státech. Homosexualita je v Indii povolena, ale přece jen jde o větší problém než třeba v ČR.

Gudžarát publikaci zakázal ještě dříve, než v Indii vyšla. K dostání je ale ve Velké Británii a v USA, kde už bylo zveřejněno několik recenzí naznačujících, že Gándí měl vztah s jakýmsi Hermannem Kallenbachem, Němcem židovského původu.

Může jít ale o pouhé nedorozumění, sám Lelyveld odmítá, že by psal o Gándího bisexualitě. Jeho věty prý vytrhli z kontextu.

"Já netvrdím, že Gándí je rasista nebo bisexuál," řekl deníku Times of India. Recenze však obsahují líčení vztahu s Kallenbachem. Často je citován dopis, kde mu Gándí psal, že se "zcela zmocnil jeho těla", jenže právě bez širšího kontextu není vůbec jisté, co to může znamenat.

Narendra Modi obvinil autora, že kniha ukazuje jeho "zvrácenou mentalitu" a že urazil masy lidí. "Tato zvrácenost v textu si zaslouží nejen co nejsilnější odsouzení, ale nemůže být tolerována," hřímal v tamním parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám