Hlavní obsah

Dejvické divadlo a Krobotova inscenace získaly Radokovy ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adaptace Kaurismäkiho filmu Muž bez minulosti, kterou v režii Miroslava Krobota uvedlo Dejvické divadlo v Praze, se stala inscenací roku a získala Cenu Alfréda Radoka. Stejnou cenu získal také herec David Novotný, který ve hře účinkuje.

Článek

Tato pražská scéna byla navíc už počtvrté vyhlášena divadlem roku. Ceny byly v sobotu vpodvečer předány v pražském Divadle Komedie. Nadační fond pojmenovaný po významném českém divadelníkovi je udělil už podevatenácté.

Za ženský herecký výkon převzala Radokovu cenu Ivana Uhlířová, která ztvárnila roli Alžběty ve hře Ödöna von Horvátha Víra, láska, naděje. V režii Kamily Polívkové ji uvedlo Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie.

Nejlepší českou hrou se stalo Očištění filmaře a dramatika Petra Zelenky, které mělo českou premiéru před rokem v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v režii Martina Glasera.

V kategorii scénografie získal cenu Alfréda Radoka americký režisér a výtvarník Robert Wilson za scénu k Čapkově Věci Makropulos, kterou nastudoval v činohře Národního divadla. Skladatel Aleš Březina byl oceněn za hudbu k této inscenaci.

Talentem roku byl vyhlášen režisér Štěpán Pácl. Od kritiků získal víc hlasů, než rovněž nominované režisérky Anna Petrželková a Kamila Polívková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám