Hlavní obsah

Vyšla zpověď manželky i syna Usámy bin Ládina

Právo, František Cinger

Syřanka Nadžwa bin Ládinová je první manželkou svého bratrance Usámy bin Ládina, rodáka ze Saúdské Arábie, za něhož byla v roce 1974 ve svých patnácti letech provdána. Jemu bylo sedmnáct. Spolu se synem Umarem dala nahlédnout do rodinného soukromí v knize Tajný život Usámy bin Ládina.

Článek

Americké spisovatelce Jean Sassonové se podařilo přesvědčit Umara bin Ládina, jejich čtvrté dítě (1981), aby oba vyprávěli o svých zkušenostech. Je to citlivé a upřímné vyznání mladé ženy těšící se z počátku manželství i z narození celkem jedenácti dětí. A s vírou v Boha snášející radosti i strasti osudu. Je to výpověď lidí muslimské kultury, kde podoba rodinného života a postavení ženy jsou odlišné od evropské tradice.

O to je kniha cennější, protože nejde jen o životopis muže narozeného v bohaté rodině v roce 1957, absolventa oboru ekonomika a management na univerzitě v Džidě, který zasvětil život boji proti Sovětské armádě v Afghánistánu a později proti tehdejším spojencům Spojeným státům.

Věřící si může vzít čtyři ženy

Nadžwa připomíná, že islámští vědci na základě jednoho verše z koránu soudí, že věřící si může vzít čtyři ženy, ovšem jen s podmínkou, že se všemi je schopen jednat rovnocenně. Tak se v roce 1983 stalo, že si Usáma přivedl druhou manželku jménem Chadídža Šarífová.

Obě ženy i s dětmi vzal po roce do Péšáváru v Pákistánu. Na hranicích s Afghánistánem tehdy budoval vojenské centrum pro další „svatý“ boj.

Pro zájemce o rodinnou statistiku uvádí kniha kapitolu věnovanou celkem šesti Usámovým manželkám a jejich dvaceti dětem. Stejně tak jeho rozšířený životopis s řadou údajů a časových termínů připomíná stěhování rodiny do Afghánistánu, do „jeho“ hory Tora Bora i další cesty před a po 11. září 2001.

Vychází rovněž najevo, že v roce 1996, po vyhoštění al-Kajdá ze Súdánu, nabídly úřady Usámu Spojeným státům. V té době však nebyl v USA z ničeho obžalován, píše Sassonová, takže americká vláda neměla žádné podklady pro jeho zatčení. Odjel proto zpět do Afghánistánu.

Umar i jeho matka nezapomínají na detaily jeho života i na to, že s sebou stále nosí dvě věci – vycházkovou hůl a kalašnikov, ukořistěný během bitev v Afghánistánu. Nadžwa bin Ládinová žije nyní se třemi dětmi na Středním východě. Umar opustil s matkou otce ještě před 11. zářím. Po peripetiích v Egyptě a Kataru se mu podařilo vrátit do milované rodné Saúdské Arábie.

Celkové hodnocení: 100 %

Jean Sassonová, Nadža bin Ládinová, Umar bin Ládin: Tajný život Usámy bin Ládina

Ikar

Přeložila: Kamila Weiserová

464 stran

314 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám