Hlavní obsah

Marsé v Dívce se zlatými kalhotkami píše o svědomí spisovatele Forresta

Právo, František Cinger

„Je pravda, žes pracoval pro státní zpravodajskou službu, žes byl dvojitý agent, který posílal zprávy o pohybu lodí se zásobami pro území republikánů?“ zeptá se v románu Dívka se zlatými kalhotkami neteř Mariana slavného falangistického spisovatele Luyse Forresta.

Článek

Ten ve Španělsku, po pádu Frankova fašistického režimu, pracuje v ústraní na pamětech. Pro Juana Marsé (1933), dnes už klasika španělské literatury, je autorovo setkání s mladou, půvabnou dcerou manželčiny sestry, která mu pomáhá paměti přepisovat a sama se chce dobrat poznání o jeho životě a profitu během Frankovy éry, klíčem k románovému tvaru.

Jeho Forrest si psal v letech 1939 až 1957 deník, a tak jsou jeho současné názory a pocity konfrontovány s dobovou realitou. I v bezesných nocích se vrací zpět. Marsé, syn muže vězněného frankistickým režimem, což stigmatizovalo celou rodinu, vydal román v roce 1978 – nedlouho po Frankově smrti a pádu režimu.

V té době bylo téma odpovědnosti za minulost ostré jak břitva, s barvou krve prolité během občanské války. S odstupem let je zřejmá literární kvalita mnohotvárné výpovědi nejen o minulosti, ale i o životním stylu mladé generace s drogami a volným sexem.

Možný incest, tehdy naprosté tabu v katolickém Španělsku, dovršuje Marsého úmyslnou provokaci tnoucí do živého. Editor Světové knihovny Odeonu Jindřich Jůzl úmyslně uvádí román jako 100. svazek této edice.

Celkové hodnocení: 85 %

Juan Marsé: Dívka se zlatými kalhotkami

Euromedia Group k. s. – Odeon

Přeložila: Marie Jungmannová

Doslov: Juan Zúniga Pavlov

176 stran

229 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám