Hlavní obsah

Nesvatbov: černohumorný dokument o seznamování na vesnici

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorka oceňovaného dokumentu Ženy pro měny Erika Hníková chtěla původně natočit film o svatbách v Česku a v Indii, ale vyvinulo se z toho něco úplně jiného - jeden z nejzábavnějších českých dokumentů, jehož tragikomický hrdina, Don Quijote současnosti, se snaží donutit třicátníky, aby se ženili a množili.

Článek

Erika Hníková si rozhodně umí vybrat prostředí a to film posunulo o 30 % nahoru. Malá slovenská vesnice pod horami je sama o sobě hercem, který nepotřebuje slova. Je sice pěkně udržovaná, ale zoufale nudná. Kariéra je tu vyloučena, mnozí chlapi se proto opíjejí už od rána a ženy hledají útočiště v kostele nebo v péči o domácnost.

Režisérka vycítila, že točit o třicetiletých singles v Praze by bylo nošením dříví do lesa. V posledních letech vzniklo několik hraných filmů na toto téma a TV seriály ho rozpitvávají až k hranici únosnosti.

Atmosféru obce "na konci světa" podporují ve filmu zachycené názory staré generace, pro které představuje i vcelku obyčejná Bratislava cosi velkolepého, a hlavně samotného starosty, který musí mladým připadat, jakoby pocházel z jiného vesmíru.

Muž, který to myslel dobře

Pracovitý a nezištný starosta je králem vesnice i celého filmu. Patří k postavám, v jejichž autenticitu by dnes v hraném filmu nikdo nevěřil, a kritici by si asi scénáristu zasypali ironickými šlehy za scény, kdy do obecního rozhlasu čte své přednášky o morálce, alkoholismu a rodinném životě a vše uzavře konstatováním, že se budou vyvážet popelnice.

Nechtěný starostovský humor má určitě potenciál vyvolat výbuchy smíchu (znalci filmu šedesátých let si možná vzpomenou na podobně rozkošný výchovný projev soudružky z Lásek jedné plavovlásky.)

Starostovým nápadům nemohou uvěřit ani někteří obyvatelé, jako žena na lavičce, která kroutí hlavou, že "ani farář takhle nekáže". Hníková ho ale nijak úmyslně neironizuje, prostě jen pustí kameru a nechává muže jednat.

Místní singles se k jeho snahám staví vlažně, ale odhodlaný muž, bývalý generál, se nevzdává. Se svou kulturní referentkou připraví hromady pozvánek na velký seznamovací večírek a při sestavování seznamu perlí hláškami (Co? Už jedenáct let nepije? Tak to je tady na východě rarita!)

Film pak večírkem, připomínajícím doby dávno minulé, přirozeně vrcholí. Pochopitelně tragikomicky, trapně a zase tak trochu formanovsky. Přijde málo žen a starosta se na ně pořádně naštve. "Kravy sprosté," uleví si jadrnou slovenštinou. A život na vsi jde dál.

Celkové hodnocení: 80 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám