Hlavní obsah

Freddie Mercury vytržený z kontextu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to bylo prosté řízení osudu. Knižní vzpomínky na zesnulého zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho vyšly v londýnském nakladatelství Omnibus Press před devíti lety. Napsali je Peter Freestone a David Evans. Ten první byl v letech 1979 až 1991, tedy až do Mercuryho smrti, zpěvákovým asistentem.

Článek

Kniha by zřejmě prošla kolem našich hranic bez povšimnutí nebýt toho, že se Freestone před několika lety přestěhoval z Anglie do České republiky, konkrétně kamsi na Plzeňsko. Pravděpodobně dal našim vydavatelům signál a navíc zaktualizoval závěrečný přehled o tom, co kdo z hrdinů knihy momentálně dělá. Díky tomu mají i naši čtenáři šanci nahlédnout na Mercuryho povahu, zvyky, slávu i smrt z pohledu bezprostředního.

Biografie nazvaná Freddie Mercury má podtitulek „Důvěrné vzpomínky člověka, který ho znal nejlépe.“ Byť ho lze chápat jako obchodní akt, mnoho na tom nesporně je.

Freestone a Evans se na 265 stránkách zprvu životem Mercuryho strnule prokousávají. Nemají tzv. lehké pero, příběh neplyne a po prvních padesáti stránkách svádí k dojmu, že je omezen jen na vyjmenovávání měst, ve kterých byl se svou kapelou na turné, a jmen jeho milenců.

Přes kapitoly o nahrávání alba a vznik obalů se ale autorský tandem rozjede a dotýká se zajímavých témat. Nejjiskrnější je pak v samotném závěru, kdy Freestone z pozice zpěvákova nejbližšího osobního asistenta v posledních dnech jeho života popisuje detaily Mercuryho bolestí a bojů, které na smrtelném lůžku sváděl, přičemž ani na okamžik nezabrousil do bulvárního vidění toho faktu.

Není v tom okázalé tragično, spíše konstatování a vysvětlování. Přes poněkud těžkopádný překlad a řadu jazykových chyb je závěr knihy naprosto strhující a nezištně nabízí pocit, že jste u smrti vokalisty nějakým způsobem byli.

Nalejme si čistého vína: tato kniha je poutavá zejména kvůli spojení Freestonea a Mercuryho, konkrétně jeho možnost být se zpěvákem do posledních chvil. Na to je třeba brát zřetel. Nedozvíte se totiž mnoho o ostatních členech kapely, vlastnosti Mercuryho přátel a milenců jsou rovněž pouze načrtnuty. Freestone mohl z tématu vytěžit mnohem víc. Takhle zpěváka vytrhl z kontextu dalších událostí, což by dobré biografie dělat neměly.

Peter Freestone, David Evans: Freddie Mercury, NAVA, 282 stran, 348 Kč

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám