Hlavní obsah

Krumlov musí vydat epopej Praze, rozhodl soud

– Moravský Krumlov • Aktualizováno
Právo, Milan Vojtek

Okresní soud ve Znojmě rozhodl ve čtvrtek, že Moravský Krumlov musí vydat Praze kolekci pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej. Vydal rozhodnutí, které je v rozporu s platným opatřením Městského úřadu Moravský Krumlov. Podle názoru soudce Romana Vystrčila patří epopej Praze. Neřešil Muchovu darovací smlouvu, která podle něj není dosud zpochybněna žalobou.

Článek

„Ve věci vlastnictví epopeje není podána žádná žaloba, takže jsem tuto otázku ani podrobněji nezkoumal,“ uvedl Vystrčil. Vodítkem pro rozhodnutí tak byl dokument, kterým v roce 1993 ministerstvo kultury převedlo kolekci do majetku Prahy. Proto vydal rozhodnutí, jímž Moravskokrumlovským ukládá povinnost vydat epopej pro prezentaci na chystané výstavě v Národní galerii.

Opatření, o kterém soudce rozhodl, není podle něj konečné. Předpokládá, že spor o vlastnictví bude teprve rozhodnut žalobou na určení vlastnictví nebo na vydání věci, případně v obnoveném dědickém řízení.

Starosta byl verdiktem zaskočen

Tak rychlý verdikt soudu nikdo nečekal. Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) byl přesvědčen, že rozhodnutí padne v pátek, také proto, že do čtvrteční čtyřiadvacáté hodiny měli čas na vyjádření.

„Domnívám se, že došlo k podivnému omylu či nedorozumění. Praha podala žalobu na Moravský Krumlov a současně se obrátila na soud, aby vydal předběžné opatření, kterým nařizuje Moravskému Krumlovu vydat Slovanskou epopej. To je ale špatně, protože my máme protokol, že jsme ji 20. července předali Galerii hlavního města Praha. Že pak dědici zpochybnili vlastnictví a požádali o rozhodnutí podle občanského zákoníku příslušný správní úřad, je něco jiného,“ řekl Mokrý.

Zaráží jej, že dopis soudu dostal v pondělí a soud ve věci rozhodl, aniž by uplynula třídenní lhůta na vyjádření. „To je špatně a my na to budeme reagovat. Ovšem reakce bude možná až poté, co se seznámíme s rozsudkem. Očekávám, že k nám dorazí snad zítra. Je špatné, když se o věci dozvídám od novinářů a nejsem schopný jim odpovědět, protože to rozhodnutí nemám,“ zlobil se starosta.

Právníci musí přezbrojit

V pátek tak budou právníci města sedět nad rozsudkem a připravovat další kroky. "Já teď pořádně ani nevím, co a o čem soud rozhodl, jestli platí předběžné opatření či nikoliv,“ dodal.

Právníci musí posoudit, jestli rozhodnutí soudu, nařizující vydat epopej, má vliv na platnost rozhodnutí státní správy. V kauze epopej vydal letos 26. července Městský úřad Moravský Krumlov, vystupující v případu jako úřad přeneseného výkonu státní správy, Rozhodnutí 16730/T, kterým nařizuje zachovat pokojný stav ve věci díla slavného malíře.

Zakázal tak manipulaci a převoz pláten ze zámku. Podnětem k opatření úřadu, opírající se o pátý paragraf Občanského zákoníku byla tentýž den žádost advokátní kanceláře Vladimír Jablonský, zastupující Geraldinu a Johna Muchovy. Ti zpochybňují vlastnictví epopeje Prahou, protože nebyla splněna podmínka malíře na výstavbu pavilonu pro díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám