Hlavní obsah

Majerníkův obraz byl překvapením pražské aukce

Právo, Peter Kováč

Největším překvapením nedělní umělecké aukce v Praze byla dražba obrazu Jasnovidec od klasika slovenského moderního malířství Cypriana Majerníka. Prodej začínal na částce necelého půl miliónu a za několik minut po urputném zápasu končil na sumě téměř 3 milióny korun, kterou zaplatí i s přirážkou náruživý slovenský sběratel.

Foto: archiv, Právo

Cyprian Majerník, Jasnovidec

Článek

„Je to jeden z nejdražších slovenských obrazů, jaký se kdy prodal na české aukci, a cena je vzhledem k významu obrazu zasloužená,“ řekl Právu po dražbě Jiří Rybář, majitel aukční firmy 1. Art Consulting.

Nejdražším obrazem nedělního odpoledne se stala veduta vesničky Okrouhlice od Jana Zrzavého, prodaná i s přirážkou za 3,6 miliónu korun. Kubistický Filla na aukci nenašel kupce, ale hned po ukončení dražby ho dodatečně koupil český sběratel za vyvolávací cenu 2,9 miliónu korun, k níž bude muset ještě připlatit dvacetiprocentní aukční přirážku.

Poprvé v historii českých aukcí byla celá dražba vysílána po internetu a bylo možné i na dálku dražit kliknutím myši, což podle Jiřího Rybářě využili dva zájemci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám