Hlavní obsah

Bývalá Claptonova skupina Cream už nikdy nezahraje

Novinky, Stanislav Dvořák

Kdo nenavštívil koncerty Cream v roce 2005, s nejvyšší pravděpodobností už je neuvidí nikdy. Dokonce i baskytarista Jack Bruce, který do loňska projevoval zájem dohodnout alespoň pár koncertů, řekl BBC, že s Cream je konec.

Foto: Profimedia.cz

Jack Bruce ze skupiny Cream

Článek

Bruce ještě v roce 2008 plánoval další reunion a tvrdil, že se o něm bude jednat na podzimní schůzce v Londýně. "Protože jsem jen basák, nechci říkat, že je to jisté. Je ovšem velká šance, že při té příležitosti také zahrajeme. Chtěl bych odehrát více koncertů, protože jsem si to užíval. Bylo to plné emocí," říkal tehdy.

Reunion v roce 2005 trval velmi krátce, Cream zahráli celkem sedmkrát, v londýnské London’s Royal Albert Hall a v New Yorku. Podle časopisu RollingStone dokonce ani po čtyřiceti letech neopadlo napětí mezi Brucem a bubeníkem Bakerem, a Cream tak znovu skončili ze stejných důvodů.

Baker se zmínil o tom, že se hádali, i když bubeník celý problém nepovažuje za důležitý: "Byla jen jedna hádka, když jsem udělal chybu v jedné písni... zjistil jsem, že má pravdu a omluvil se, všechno bylo v pořádku."

Kytarista Eric Clapton, nejslavnější člen kultovní trojice, mezitím pokračuje ve velmi úspěšné sólo kariéře a o Cream už dávno nemluví. Letos bude na turné s Jeffem Beckem a Rogerem Daltreym.

Skupina Cream si v šedesátých letech minulého století vytvořila originální styl s prvky blues a jazz-rocku a své posluchače přiváděli do varu geniálními improvizacemi. Existovali velmi krátce a téměř nikdo z českých fanoušků neviděl jejich koncert, naštěstí výjimečný koncert z roku 2005 vyšel alespoň na DVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám