Hlavní obsah

Severočeský Buddha Fest láká na filmovou přehlídku, přednášky i koncert

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturním festivalem chtějí ústečtí buddhisté ukázat, že dva a půl tisíce let stará buddhistická filozofie a kultura je pro Evropany překvapivě moderní a není ani v nejmenším vzdálena běžnému životu. Na filmy, přednášky a koncerty zvou 12. až 25. dubna.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Tibetská vesnice (Ilustrační foto)

Článek

"Festival Buddha Fest prezentuje buddhismus moderním způsobem a představí také jeho západní podobu. V pondělí 12. dubna proběhne v 19 hodin v klubu UL eguana slavnostní zahájení festivalu. Náměstkyně primátora Bc. Zuzana Kailová a organizátoři akce uvítají hosty. To, že buddhismus není jen záležitostí východních zemí, se návštěvníci dozví ve 20 hodin v dánském dokumentu Buddhismus v moderním světě," sdělila koordinátorka festivalu Alena Janatová.

Po dva týdny jsou na programu cestopisné a filozofické filmy z Himálaje, Bhútánu, Nepálu, Tibetu i z Ruska. Např. ruský dokument Průsvitný lama, který bude uveden v úterý 13. dubna ve 20 hodin v Experimentálním prostoru Mumie, se věnuje příběhu jednoho z největších meditačních mistrů 20. století, Lobpöna Cečhu Rinpočheho.

V dalších dnech následují v Experimentálním prostoru Mumie dokumenty Cesta do Bhútánu – Země Guru Rinpočheho, Hledání starého Tibetu, Poselství Tibeťanů atd.

Buddhisté Zuzana Vondrová a Robert Fischer si na pátek 16. dubna od 19 hodin připravili v klubu UL eguana přednášku o cestě za dharmou po Rusku.

Navštivte koncert i vedenou meditaci

Jaroslav Pešta, žák lamy Oleho Nydahla a cestující učitel buddhismu Diamantové cesty, který bude v úterý 20. dubna v 18 hodin přednášet v malé aule Pedagogické fakulty UJEP na téma Buddhismus na Západě.

Jaroslav Pešta, který se podílí na chodu pražského buddhistického centra, vysvětluje: „Lidé na Východě mají přirozeně důvěru v to, že naše současné myšlenky, slova a činy vytvářejí naši budoucnost. Na Západě je společnost více lineární. Lidé mají tendenci věřit tomu, že se posouváme někam dopředu a po homo sapiens sapiens přijde nějaký homo sapiens super sapiens. Historie však ukazuje, že lidé dělají pořád ty samé chyby.“

Buddhismus v Indii, Nepálu a Ladaku představí cestopisná přednáška Zuzany Vondrové a Roberta Fischera ve čtvrtek 22. dubna od 18 hodin v Café Max. V pátek 23. dubna se od 20 hodin rozezní ústecký Circus rytmem kapel Hanuman a Čistírny pokaždé jinak.

Ústecké Centrum buddhismu Diamantové cesty vás v neděli 25. dubna od 11 hodin zve na Den otevřených dveří. Bude možnost prohlédnout si prostory centra, vyslechnout krátké výklady o buddhismu, pokládat otázky a zúčastnit se vedené meditace.

Reklama

Výběr článků

Načítám