Hlavní obsah

David Lomeli vyprodal Státní operu

Právo, Vladimír Říha

Vyprodané hlediště pražské Státní opery uvítalo ve středu mexického tenoristu Davida Lomeliho, kterého na recitálu doprovázela Severočeská filharmonie Teplice řízená Charlesem Olivieri-Munroem. Lomeli je ve svých 28 letech vycházející tenorovou operní hvězdou a jeho pražský debut to potvrdil.

Foto: Volfík René, ČTK

Mexický tenorista David Lomeli

Článek

I když je světovou kritikou považován za nástupce krajana Rolanda Villazóna, lze ho spíše připodobnit jinému Mexičanovi, Ramónu Vargasovi.

Jako on je hlasově mezi hrdinským a lyrickým tenorem s jistými výškami, přičemž v jeho repertoáru převažovaly hlavně lyrické role.

Repertoárově se opíral o italské (Puccini, Verdi, Donizetti) a francouzské (Gounod) skladatele, ve druhé polovině došlo i na španělské zarzuely, což má společné se svým učitelem Plácidem Domingem.

Vrcholem první části byla scéna z Bohémy

Vrcholem první části koncertu byla scéna z Bohémy z 1. dějství – setkání s Mimi, kterou s Lomelim zpívala sopranistka Eva Hornyáková, nový objev slovenské opery.

Po áriích z Fausta a Markétky (i zde velice mile překvapila Hornyáková) se koncert přehoupl do lehčí části s líbivými melodiemi ze zarzuel doprovázených Lomeliho slovními dějovými odbočkami.

Ovace stojícího publika odměnil pěvec vrcholem – árií Nessun dorma z Turandot. Doprovázející orchestr sice nijak nezazářil, ale i přes menší minely podal slušný výkon.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Související články

David Lomeli: Rád bych si zazpíval v Rusalce

Mexický tenorista David Lomeli vystoupí ve středu večer ve Státní opeře Praha. "Mám rád roli Prince v Rusalce, snad si ji jednou zazpívám i na jevišti. Ale...

Výběr článků

Načítám