Hlavní obsah

Pražské Divadlo Archa uvádí taneční projekt Emigrantes viděný očima dětí

Praha

Taneční skupina VerTeDance představila ve čtvrtek 7. ledna v pražském Divadle Archa projekt nazvaný Emigrantes. Choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová se v něm opět inspirovaly dětským viděním světa i spontánností jejich pohybového projevu. Svýma očima v něm nahlížejí na fenomén uprchlictví. Další představení se koná v pátek 8. ledna.

Článek

Projekt vznikl v rámci dvouleté rezidence v ateliéru kreativního pohybu Archa.lab. Navazuje na dlouholetou dramaturgickou linii této scény, která se zabývá osudy lidí v krizové životní situaci. Po představeních The Brave a Třiačtyřicet slunce západů je už třetím představením ze série, ve které vedle sebe vystupují dospělí tanečníci i děti.

Představení viděné očima dětí 

"Zčásti pohádkový příběh má reálný předobraz. Sledujeme osud chlapce, který s rodiči musel opustit důvěrně známé místo zvané domov. Jeho vzpomínky se tříští jedna o druhou a matně ztrácejí ostré kontury. Pocity si ale vybavuje překvapivě jasně," uvedla k projektu Korlíková. Autorkám šlo o to přenést široké téma na jeviště beze slov, navíc viděné očima dítěte.

Inscenace Emigrantes vznikla s dětmi, mimo jiné i z uprchlických rodin žijících v České republice, které pravidelně navštěvují ateliéry Archa.lab. Volnou inspirací autorkám byla stejnojmenná komiksová kniha, která je vlastně také beze slov, a příběh arménského chlapce, který se kurzů kreativního pohybu účastnil.

Hudba k představení je dílem skupiny Dva - Báry a Honzy Kratochvílových.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlínské divadlo uvedlo komedii Larse von Triera

Komedie Dána Larse von Triera jsou zvláštní, jako je zvláštní provokativní, hlavně filmový „von“ sám. Do Zlína si na režii „komedie velmi současné“ Kdo je tady...

Výběr článků

Načítám