Hlavní obsah

Zemřel režisér Otomar Krejča

Novinky, Stanislav Dvořák
Praha
Aktualizováno

Ve věku 87 let zemřel v pátek divadelní režisér Otomar Krejča, zakladatel legendárního Divadla za branou. Tam vznikly v 60. letech slavné inscenace Kočka na kolejích, Racek nebo Tři sestry.

Článek

Otomar Krejča se narodil roku 1921 ve Skrýšově u Pelhřimova. Divadlo začal hrát v roce 1939, působil v Jihlavě a v Kladně. Po válce studoval na Karlově Univerzitě divadelní vědu a krátce pracoval pro Divadlo E.F. Buriana a Divadlo na Vinohradech.

Foto: Kamarýt Michal, ČTK

Otomar Krejča a Vlasta Chramostová

Od roku 1951 byl činný v Národním divadle jako herec a později šéf činohry, dokud si v šedesátých letech nezaložil vlastní Divadlo za branou. Jeho představení s herci Janem Třískou a Marií Tomášovou patří ke špičce této éry.

Role v Národním a ve filmu

V Národním divadle režíroval např. Konec masopustu, Romea a Julii, Racka, Srpnovou neděli nebo Kuderovy Majitele klíčů.

Sám hrál v desítkách představení (Jan Hus, Othello, Naši furianti, Jan Žižka, Lucerna, Srpnová neděle, Hamlet atd.)

Foto: ČTK

Otomar Krejča s Václavem Havlem

Pracoval také v zahraničí - na Kubě, v Belgii, v Rakousku, Švédsku a tehdejším Západním Německu. Příležitostně hrál i ve filmech (známější jsou Vyšší princip, Jan Hus a Hudba z Marsu).

Byl nositelem ceny za divadelní tvorbu, kterou uděluje Český literární fond, obdržel Cenu Thálie 2000, Cenu Ministerstva kultury ČR za zásadní přínos české divadelní kultuře a v roce 2006 obdržel Čestnou plaketu z rukou prezidenta republiky.

Výběr článků

Načítám