Hlavní obsah

Kraus v Uvolněte se, prosím! nadržoval Vondráčkové, zlobí se radní ČT

Právo, jp

Moderátor Jan Kraus si do pátečního večerního pořadu (vysíláno 16. října) České televize Uvolněte se, prosím! pozval Helenu Vondráčkovou, na čemž by nebylo nic divného, kdyby ovšem se zpěvačkou neprobíral téměř výlučně její konflikt s kolegyní Martou Kubišovou. Spor se týká zrušeného turné k 40. výročí pěveckého tria Golden Kids a následného soudního jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kraus

Článek

Kraus dal Vondráčkové prostor pro téměř desetiminutový monolog o sporu, který nijak nepřerušoval otázkami nebo glosami, jak je jinak jeho běžným zvykem. Přitom Kubišová do pořadu přizvána nebyla, aby mohla na vyřčené reagovat.

Vondráčková (respektive její manžel Martin Michal, který turné připravoval) požaduje po Kubišové přes milión korun, protože údajně kvůli ní se turné neuskutečnilo. Kubišová se brání tím, že turné nebylo umělecky připraveno a neměla podepsanou smlouvu. Spor se dostal do soudní síně, byl odročen na 25. listopadu. [celá zpráva]

Radní: Kraus zneužívá pořad k řešení osobních sporů 

Radní ČT Josefa Pavlatu a Radka Mezulánika Krausův postoj popudil. "Ve všech pořadech veřejnoprávní televize by měla být dodržena vyváženost. Jak v politice, tak v zábavných pořadech," řekl pondělním LN radní Pavlata. Jeho kolega Mezulánik uvedl, že na Krause už přišlo několik stížností radě a že moderátor zneužívá pořad k řešení osobních sporů.

Naposledy moderátor vzbudil pozornost, když vykázal ze svého pořadu kontroverzního výtvarníka Davida Černého, který si z Krause vystřelil tím, že přišel na natáčení s dvojníky a tím ho, "rozhodil". Kraus nevěděl, kdo z nich je vlastně pravý Černý, a reagoval na situaci vyhazovem všech ze scény. [celá zpráva]

Vyváženost se netýká jen zpravodajství, říká zákon

Rada ČT zasedá tuto středu odpoledne. Zda bude Kraus na programu jednání, nelze předem říci. Mediální expert Jan Jirák je toho názoru, že vyváženost se má týkat jen zpravodajství a publicistiky.

Zákon o České televizi ale nic takového konkrétně neříká. Jen v něm jen obecně napsáno: "Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů“

"Já jsem žádnou stížnost nedostal, názory kolegů Pavlaty a Mezulánika jsou jejich osobními názory. Nicméně, pokud někdo z radních požádá na začátku zasedání, aby byla zařazena do programu jednání zmíněná záležitost, buď v bodě Podněty a stížnosti nebo v Různém, budeme o tom mluvit," řekl v pondělí Právu předseda rady ČT Jiří Baumruk.

Anketa

Měl by Krausův pořad Uvolněte se, prosím dodržovat vyváženost?
Ano, je to profesionální a fér
71,5 %
Ne, není to zpravodajský pořad
28,5 %
Celkem hlasovalo 21003 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám