Hlavní obsah

Vídeň zve na výstavu luxusu rané renesance

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Pláště a oděvy z hedvábí a brokátu, zlaté náhrdelníky, perlami poseté klobouky, vzácné výšivky, drahé rukopisy, prostě vše, co v detailech známe ze slavných obrazů malíře Jana van Eycka, je nyní představeno na velkolepé výstavě, kterou hostí Uměleckohistorické muzeum ve Vídni. Nikdy nebylo nic podobného takto pohromadě.

Foto: Profimedia.cz

Umělecko-historické muzeum ve Vídni hostí renesanční výstavu.

Článek

Jen Medicejové ve Florencii si v 15. století mohli dovolit luxus, jakým se kdysi obklopoval v Nizozemsku a ve Francii burgundský vévoda Karel Smělý.

Jen Medicejové ve Florencii si v 15. století mohli dovolit luxus, jakým se kdysi obklopoval v Nizozemsku a ve Francii burgundský vévoda Karel Smělý.

Burgundská móda byla díky smyslu pro krásu a okázalost napodobovaná na všech královských dvorech včetně Prahy, a z nápadů krejčích a šperkařů Karla Smělého by se i dnes mohli inspirovat nejextravagantnější tvůrci moderního designu.

Životní touhou Karla Smělého bylo vytvořit na svém území nové evropské království. Sen se rozplynul v roce 1477 při bitvě u Nancy, v níž třiačtyřicetiletý vévoda padl, aniž měl mužského dědice.

Dědicem říše se stali Habsburkové, kteří do svých uměleckých sbírek získali velkou část pověstného burgundského bohatství.

Právě proto se velkolepá výstava, která měla na jaře premiéru v belgických Bruggách, objevuje nyní ve Vídni, kde bude k vidění do 10. ledna 2010. Je to zážitek pro všechny obdivovatele rané renesance.

Reklama

Výběr článků

Načítám