Hlavní obsah

Ang Lee natočil konvenční film o boření konvencí ve Woodstocku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle pamětníků byl Woodstock největším mejdanem v dějinách a zřejmě i nejlepším hudebním festivalem. Film Zažít Woodstock režiséra Anga Leeho s tím ale nemá mnoho společného. Rodinné melodrama o mladíkovi, který se náhodou přimotal k hipíkům, je unyle konvenční a dokonce v něm nezazní ani žádná ze slavných skladeb, které udělaly Woodstock Woodstockem.

Článek

Zažít Woodstock především vůbec není film o Woodstocku. Jde o rodinný film, který je natočen tuctově, ale na druhou stranu dal příležitost dvěma dobrým hercům (Demetri Martin jako mladík Elijah a Imelda Stauntonová jako jeho matka).

Umanutá, sobecká a chvílemi bláznivá matka na sebe stále strhává pozornost a zastiňuje i vizuálně vděčné postavy hipíků a transsexuálů. Stauntonová přesně vystihla tragickou postavičku staré ženy, která se své zklamání ze života a pocity nejistoty snaží utlumit hromaděním peněz v tajné skříni a nadáváním na všechny kolem. Chudá a nevzdělaná židovská emigrantka nemá ani ponětí i ideálech hippies, nechápe moderní kulturu a celý festival pro ní znamená jen možnost okrádat návštěvníky motelu.

Zatímco rezignující otec nad ní jen mávne rukou, mladý Elijah se s ní snaží diskutovat - marně. Z konfliktu mezi matkou a synem se občas rodí i humorné scény, postava matky je ale příliš dojemná na to, aby se dalo mluvit o komedii. Elijah pak dospívá, když pochopí, že ho matka jen využívá a po přátelské dohodě s otcem se vydává "on the road".

Jinak je Zažít Woodstock přehlídkou všeho, co jsme už mnohokrát viděli v lepších filmech o 60. letech: průvody hipíků, nazí lidé děsící maloměšťáky, pálení podprsenek, policajt s kytkou na helmě a vietnamské trauma v podobě neurotického veterána.

Ang Lee se snažil do snímku nacpat všechno a nakonec mu docela dobře funguje jako poučný historický film o 60. letech, jenže zapomněl na zábavu. Kouzlo 60. let mu uniká mezi prsty, např. scéna s LSD je překvapivě nudná. Vedle velkých snímků jako Easy Rider, Doors či Taking Off se Zažít Woodstock jeví jako bezvýznamný filmeček, který těží ze sentimentality stárnoucích rockerů.

Celkové hodnocení: 60%      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám