Hlavní obsah

Festival Colours of Ostrava s dvojitou duhou na obloze

Právo, Aleš Honus

Dvojitá duha, která se v pátek večer klenula nad Ostravou před koncertem ohnivé kolumbijské kapely LA-33, se stala symbolem letošního osmého ročníku festivalu Colours of Ostrava. Vzácný meteorologický úkaz jakoby charakterizoval barevnou šíři festivalu, jenž nemá svou žánrově rozmáchlou dramaturgií velkou konkurenci nejen v tuzemsku.

Foto: Aleš Honus , Právo

Jamie Cullum se stal miláčkem ostravského publika.

Článek

Těžko asi hledat ve střední Evropě festival, kde se na hlavních pódiích postupně vystřídá britská pop kapela Morcheeba, jeden z nejvýraznějších přestavitelů soudobé vážné a filmové hudby Michael Nyman, jazzový bouřlivák Jamie Cullum, tanečně výbušní Asian Dub Foundation, hvězdy world music Mamady Keita a Seun Kuti nebo rockový veterán Ian Anderson a folkař Jarek Nohavica - oba pouze s kytarou.

Výčet všech kapel, divadel a umělců, které letos festival na různých pódiích hostil, přitom přesáhl stovku - asi tři desítky jich dorazily ze zahraničí..

Jamie Cullum se stal miláčkem festivalového publika

Jedním z nezapomenutelných vrcholů letošních Colours byla páteční česká premiéra britského jazzového bouřliváka Jamieho Culluma, který se stal miláčkem festivalového publika a rázem si podmanil i ty, kteří vůbec netušili, co mají od jeho koncertu čekat.

Svérázný showman během vystoupení, nabitého strhující energií, zahrál kromě své hudby například jazzovou coververzi písně High and Dry od Radiohead a dokonce uctil i Michaela Jacksona předělávkou skladby Thriller, během které se sám doprovázel pouze pomocí úderů na piano.

Asi nejvíce pestrosti přinesl sobotní program, jehož hlavním lákadlem byla britská Morcheeba. Ta ovšem nadchla pravděpodobně jen své skalní fanoušky. Nová zpěvačka Manda Zamolo bohužel svým hlasem nedosahuje kvalit ani smyslnosti vokálu Skye Edwardsové, která s kapelou už nevystupuje, a v povinně odehraných starších skladbách prostě hlas Sky chyběl. Daleko jistější se Zamolo cítila v nových písních, které ale nemají takovou jiskru jako ty z prvních dvou alb Morcheeby.

Pro opravdu výjimečné hudební zážitky museli hudební fajnšmekři často spěchat na druhou největší festivalovou scénu. Fantastickou pastvou pro uši byl koncert instrumentální skupiny KTU, kterou tvoří finský akordeonista Kimmo Pohjonen se dvěma členy legendárních King Crimson.

Strhující koncert Mercury Rev

Mimořádně strhující a skvěle vygradovaný koncert přinesla také americká kapela Mercury Rev. Její křehké melodie, přecházející v psychedelické kytarové orgie a hlukové stěny, představovaly nejenom vrchol sobotního programu, ale určitě celého ostravského festivalu, který v neděli večer skončil koncertem frontmana Talking Heads Davida Byrna a funky legendy Maceo Parkera.

Letos se podle pořadatelů na festivale pohybovalo více než 25 tisíc lidí, což je rekord a pravděpodobně i kapacitní strop areálu. To se ukázalo hlavně v sobotu večer, kdy na hlavní scéně a ve všech přilehlých uličkách už opravdu nebylo k hnutí.

Reklama

Související články

Do Ostravy míří Morcheeba a Mercury Rev

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava v pondělí zveřejnili další jména hvězd, které vystoupí od 9. do 12. července na letošním ročníku. K programu přibyla...

Ostrava žije hudbou ze všech koutů světa

Osmý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, z velké části zaměřeného na world music, začal ve čtvrtek večer koncertem britského...

Výběr článků

Načítám