Hlavní obsah

Do finále volby ředitele ČT jde s Janečkem i Bobošíková

Aktualizováno

Do druhého kola volby ředitele České televize ve středu postoupili současný ředitel Jiří Janeček (11 hlasů), Jana Kasalová (dostala 12 hlasů), Hynek Chudárek (1O hlasů) a Jana Bobošíková (9 hlasů). V 2. kole tajné volby byl dovolen Radomír Pekárek (11 hlasů). Těchto pět jde do finále 15. července.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Minulý týden se v médiích provalila spekulace o možnosti, že výběrové řízení by mohlo být z různých důvodů zrušeno a vyhlášeno nové, aby se ho mohl zúčastnit politiky vybraný kandidát, který se do nynějšího konkursu nepřihlásil. V této souvislosti padlo jméno ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha. Ten však Právu minulý pátek řekl, že o ničem neví a situaci kolem volby šéfa Kavčích hor označil za „špinavou hru“.

Pokud by radní takový scénář přece jen uskutečnili, zdiskreditovali by se tím. Potvrdilo by se tím, že místo aby zastupovali zájmy koncesionářů, plní poslušně příkazy politiků, kteří je do rady zvolili, bez ohledu na morálku a dodržování zásad fair play.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček

Podle informací Práva hodlá generální ředitel ČT Jiří Janeček provést změnu na postu svého statutárního zástupce, kterým je technický ředitel Rudolf Pop, a jako svého statutárního zástupce jmenovat provozního ředitele Vladimíra Karmazína.

Profily finalistů na místo generálního ředitele České televize
Jana Bobošíková
Narozena 29. srpna 1964. Od roku 2004 europoslankyně. V Československé a České televizi pracovala v letech 1989-1992 a 1994-1998, během televizní krize byla od prosince 2000 do února 2001 ředitelkou zpravodajství. V letech 2001-2004 moderovala diskusní pořad televize Nova Sedmička. Loni byla kandidátkou KSČM na prezidentku republiky. Ve svém projektu navrhuje zrušit reklamu i koncesionářský poplatek a financovat televizi státem či z fondů EU. ČT by podle ní měla místo nákupů pořadů více sama vyrábět. Hodlá také přeměnit ČT 4 Sport na program vzdělávací.
Hynek Chudárek
Narozen 16. června 1961. Působí coby výkonný ředitel a člen představenstva hudební stanice Óčko. Do tehdejší Stanice O přišel krátce po jejím začátku v roce 2002 a stal se jedním z akcionářů. Ve vedení televize zůstal i poté, co ji v roce 2005 ovládla společnost Mafra (vydává mj. Mladou frontu Dnes). Před vstupem do médií působil ve firmě vyrábějící CD. Hodlá výrazně zeštíhlit současný počet zaměstnanců, zpočátku až o třetinu. Českou televizi chce více otevřít spolupráci s nezávislými tvůrci. ČT 1 a ČT 2 by měly být rovnocenné, druhý program by přitom nevysílal sport a zpravodajství a byl by zaměřen spíše na menšinového diváka. Počítá s ukončením vysílání reklamy, koncesionářské poplatky by se snažil zvyšovat maximálně o inflaci.
Jiří Janeček
Narozen 24. května 1956. Od roku 2003 generální ředitel ČT. Kariéru v médiích začínal jako redaktor okresních táborských novin Palcát, v televizi pracuje od roku 1989. Nejprve byl jihočeským zpravodajem, později moderoval hlavní zpravodajskou relaci. Během jeho úřadování byly zvýšeny koncesionářské poplatky a zlepšilo se hospodaření televize, začaly také vysílat dva nové kanály. Kritizován byl například za personální politiku nebo přehmaty při vymáhání poplatků. Mezi své hlavní cíle řadí větší regionalizaci zpravodajství, zjednodušení vnitřní struktury ČT nebo lepší výběr poplatků. Chce zkvalitnit program a televizi více otevřít mladým a nezávislým tvůrcům. Hodlá do roku 2015 ušetřit 4,5 miliardy korun snížením osobních nákladů nebo optimalizací výroby.
Jana Kasalová
Narozena 17. srpna 1963. Bývalá ředitelka vlastní tvorby televize Prima. Mimo jiné také působila jako redaktorka Mladé fronty a spoluzakládala časopis Reflex. Byla reportérkou pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu na Nově. O křeslo ředitele ČT se již neúspěšně ucházela. Její projekt obsahuje například snahu o jasnější profilování jednotlivých programů, chce také do České televize přilákat zkušené novináře. V hospodaření vidí rezervy například ve zbytečně velkém areálu na Kavčích horách, chce také zlepšit systém manažerského řízení televize.
Radomír Pekárek
Bývalý šéf projektu digitální televize Barrandov, předtím pracoval jako ředitel televizní a dabingové divize barrandovských studií. Jeho koncepce obsahuje větší profilaci jednotlivých kanálů, například ČT 1 má být až na hlavní večerní relaci bez zpravodajství, ČT 2 se má zaměřit na kulturní a vzdělávací sféru. Hodlá více spolupracovat s FAMU a svazy výkonných umělců. Ekonomiku a výrobu by podrobil celkovému nezávislému auditu.

Anketa

Koho byste zvolili ředitelem České televize?
Janu Kasalovou
5 %
Jiřího Janečka
42,7 %
Radomíra Pekárka
1 %
Hynka Chudárka
1 %
Janu Bobošíkovou
50,3 %
Celkem hlasovalo 5451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám