Hlavní obsah

Vychází očekávaná monografie malíře Františka Kavána

Právo, Peter Kováč

Z iniciativy pražské Galerie Kodl vychází velká monografie malíře Františka Kavána (1866 - 1941), představující průřez jeho tvorbou od 80. let 19. století až po samý závěr kolem roku 1940. Kaván vyrostl v ateliéru krajináře Julia Mařáka na pražské Akademii, kam se dostal na podzim 1899 a byl přijat bez zkoušek jen na základě předložených kreseb.

Článek

Sám Mařák ho považoval za velký talent. „Vás už nemohu korigovat, vy jste majstr,“ říkával prý nad jeho školními pracemi.

Pro Františka Kavána jako rodáka z Krkonoš se česká krajina stala trvalým zdrojem inspirace. Netoužil po světlech velkoměsta, samoty uprostřed rozkvetlé nebo zasněžené krajiny byly jeho nejčastějším námětem.

Vzpomínky pamětníků i návod pro sběratele

Umělecké i životní osudy krajináře v knize detailně popisuje historik umění Michael Zachař, ředitel Národního památkového ústavu hl. města Prahy, který se malířovým dílem zabývá už dvacet let, od své diplomové práce na pražské filozofické fakultě.

Zachař patří také mezi nejvýznamnější experty na Mařákovy žáky, takže monografie je nejen poutavě napsaným příběhem malíře a jeho obrazů, ale také kritickým katalogem (majícím 1116 položek) pravých a prověřených Kavánových děl.

Vše doplňuje dokumentární část, kde jsou zaznamenány vzpomínky pamětníků. Zachař připojil i důležitou kapitolu představující jakýsi návod pro sběratele, jak se vyvarovat četných padělků, které ve velkém vznikaly už za Kavánova života.

Reklama

Výběr článků

Načítám