Hlavní obsah

Čapka a Hrabala zvolilo za nejoblíbenější spisovatele 24 000 čtenářů

Novinky, Stanislav Dvořák

Karel Čapek je nejoblíbenějším českým prozaikem 20. století, po něm následují druhý Bohumil Hrabal a třetí Michal Viewegh. Takový je výsledek dosud největší ankety o české próze, v níž hlasovalo více než 24 000 čtenářů Novinek.

Foto: archiv, Právo

Karel Čapek

Článek

Karel Čapek získal přesně třetinu hlasů. S větším odstupem pak následovali Bohumil Hrabal (11%) a Michal Viewegh (10%). Výraznějšího výsledku dosáhli ještě Jaroslav Foglar (7%), Jaroslav Hašek (6%), Ota Pavel (5%) a Milan Kundera (4%).

Spisovatel, novinář, dramatik a překladatel Karel Čapek u nás dlouhodobě patří k základní školní četbě, výsledek ankety tak mimo jiné ukazuje, že autoři zařazení do "čítanek" nemusí vyvolávat takový odpor u studentů a žáků, jak se traduje.

K obecné popularitě Čapkovi určitě pomáhá i lehce srozumitelný styl jeho próz, který ovlivnila také novinářská praxe.

TOP 10

Čapek Karel - 33.1%

Hrabal Bohumil - 10.9%

Viewegh Michal - 9.9%

Foglar Jaroslav - 7.4%

Hašek Jaroslav - 5.6%

Pavel Ota - 5.2%

Kundera Milan - 4.0%

Loukotková Jarmila - 2.8%

Frýbová Zdena - 1.7%

Lustig Arnošt - 1.6%

Čapek byl jako prozaik velmi plodný. Mládež dodnes hojně čte jeho nadčasové sci-fi příběhy Válka s mloky, Krakatit a Továrna na absolutno, odborníci s oblibou rozebírají noetickou trilogii Hordubal - Povětroň - Obyčejný život. Za zmínku rozhodně stojí Čapkovy cestopisy nebo povídky, které vyšly v knížkách Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy, Trapné povídky, Boží muka, Krakonošova zahrada či Zářivé hlubiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám