Hlavní obsah

Zemřel Samuel Huntington, autor Střetu civilizací

– WASHINGTON

Americký politolog Samuel Huntington, autor přelomové knihy Střet civilizací, zemřel 24. prosince ve věku 81 let ve městě Martha's Vineyard ve státě Massachusetts. Oznámila to v sobotu Harvardova univerzita na svých internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Samuel Philipps Huntington

Článek

Huntingtona proslavil v roce 1996 článek Střet civilizací. Ve stejnojmenné knize pak do větší šíře rozpracoval tezi, že po skončení studené války se už příští mezinárodní konflikty nebudou odehrávat mezi ideologickými bloky, nýbrž mezi různými civilizačními okruhy, zejména mezi zeměmi Západu a islámu. Kniha byla přeložena do 39 jazyků světa, kromě souhlasu ale autor sklidil za své myšlenky také mnoho kritiky.

V roce 2004 vyvolal Huntington rozruch novou tezí, že hromadné přistěhovalectví Hispánců do USA ohrožuje národní jednotu Spojených států. Huntington se přitom nevyslovuje přímo proti tomuto jevu, varoval pouze, že USA by se měly důkladně zamyslet, zda se chtějí stát dvojjazyčnou zemí. Proměna v takovou zemi by nemusela nezbytně znamenat konec světa. Byl by to ale konec dosavadní Ameriky a Američané by vývoj neměli nechat bez povšimnutí, dokud nebudou přesvědčeni, že tento nový národ bude lepší než dosavadní, mínil Huntington.

Samuel Phillips Huntington

Narodil se 18. dubna 1927 v New Yorku. Vystudoval na Yaleově univerzitě a ve 23 letech a po vojenské službě začal vyučovat na Harvardu. Své přednášky ukončil jako vážený profesor v roce 2007, "po 58 letech dobrých a věrných služeb", uvedla univerzita.

V roce 2006 se v Praze zúčastnil pravidelné konference Forum 2000, iniciované a zaštiťované bývalým československým a českým prezidentem Václavem Havlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám