Hlavní obsah

VIDEO: Bubeník kapely Chinaski se zabil na motorce

Právo, Novinky, lž, far
Aktualizováno

Bubeník a zakládající člen kapely Chinaski Pavel Grohman se zabil na motorce. Nehoda se stala v pátek v poledne na silnici I/11 v úseku mezi Vamberkem a Rybnou nad Zdobnicí. Novinkám to potvrdila manažerka skupiny Chinaski Hana Petřinová. Večer kapela oznámila, že ruší veškerá vystoupení.

Článek

Petřinová potvrdila, že Grohman zemřel při nehodě na motorce. To uvádí i policie.

„Řidič motocyklu (38 let) jedoucí ve směru od Vamberka s největší pravděpodobností předjížděl v okamžiku, kdy osobní vůz před ním odbočoval vlevo. Při střetu došlo k vážnému zranění motocyklisty, který při leteckém transportu následkům svého zranění podlehl,“ uvedla policejní mluvčí z Rychnova nad Kněžnou Alena Kacálková. Potvrdila, že šlo o Pavla Grohmana.

Bubeník kapely Pavel Grohman

Policisté nyní šetří příčinu a míru zavinění jednotlivých účastníků nehody. „V letošním roce to je čtvrtá smrtelná nehoda na Rychnovsku a první, která skončila smrtí motocyklisty,“ dodala Kacálková.

Ze stručného prohlášení kapely, které zveřejnila v pátek večer, plyne, že populární skupina ruší všechna vystoupení.

Prohlášení kapely Chinaski
Jsme zdrceni zprávou o Pavlově úmrtí. Naší jedinou starostí teď je pomoci Pavlově rodině, manželce a dětem. V současné době nejsme schopni koncertovat a veškerá vystoupení do odvolání rušíme. Děkujeme za pochopení.

Kapela patřila k hlavním hvězdám letních festivalů. V sobotu měla vystupovat na festivalu Benátská noc na Malé Skále, i když její frontman Michal Malátný má zraněnou ruku a nemůže hrát na kytaru. Týž den se měla představit i na Švihově v rámci série koncertů České hrady. Další víkend měla 1. srpna hrát na Sázavafestu v Kácově a o den později na hradě Bezděz a na festivalu Lipno Open Air.

Grohman stál u kolébky Chinaski

Pavel Grohman stál spolu se svým spolužákem ze základní školy Michalem Malátným u kolébky skupiny Chinaski. Společně založil na konci osmdesátých let skupinu Starý Hrady, ze které se později stala skupina Starý hadry. Ta se v polovině osmdesátých let přejmenovala na Chinaski podle postavy z knih Charlese Bukowského.

Chinaski patří k nejúspěšnějším tuzemským poprockovým kapelám. Nahrála šňůru hitů jako 1. signální, Klára, Dlouhej kouř, nebo Strojvůdce.

Kapela prorazila s druhým albem Dlouhej Kouř z roku 1997. Vydala sedm řadových alb, posledním je loňské 07.

Bubeník Pavel Grohman ještě jako člen Starých hadrů bubnoval na počátku 90. let i ve skupině Zirkus Odvážná srdce, která spojovala rock s dechovou sekcí. Natočil s ní jedno album.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám