Hlavní obsah

Skupina Gipsy.cz vydala druhé album Reprezent

Právo, Jaroslav Špulák

Pro skupinu Gipsy.cz nebylo jistě jednoduché vejít do studia v době, kdy od ní hudební i mimohudební svět očekával uměleckou evoluci i zásadní politický názor. Novinka Reprezent pokračuje v chůzi po vytyčené stezce. Gipsy.cz rázně posunuli svůj hudební výraz a v textech mají očekávané a nesporně potřebné sdělení. Výsledkem je vydařené album, na němž je třeba ocenit především všeobecnou citlivost.

Foto: Indies Scope Records, Právo

Skupina Gipsy.cz

Článek

Prostřednictvím frontmana Radoslava „Gipsyho“ Bangy i houslisty Vojtěcha Lavičky, kteří se vyjadřovali především ke kauze Čunek, se totiž kapala v minulých měsících dostala do situace, kdy funguje jako komentátorka nejrůznějších situací ve společnosti a dělá jí to zjevně dobře.

Spojit hip-hop a romskou hudbu je sice zajímavé, ale vystačit jen s tím nelze více než na jednu desku. Kdyby Reprezent byla opřena pouze o tyto dva stavební prvky, propadla by, v lepším případě přinesla stagnaci. Gipsy.cz se proto pohnuli kupředu.

K již smíchanému přimíchali další ingredience – ska do Barvoslepýho světa, soul do Dokud ještě dejchám či Reprezent, dechovku do Na cigánske svatbe či Vítej, hebkou melodiku do Dobrý den.

Album proslavila skladba o Čunkovi

Je to barevnější deska než ta předešlá. Její síla je v autorském rozhledu i lehkosti, s jakými autoři hudby k inspiracím a stylům přistupují. Dogma je romská muzika a profesní zručnost, pak už nic. Veselé skladby střídají balady či zasmušilé písně, barevnost hlasů zajišťují zejména hiphopové části, které si o takovou porci pestrosti přirozeně říkají.

Texty zpěváka Radoslava Bangy stojí na hiphopové prvoplánovosti, tedy nutnosti rýmovat stůj co stůj, i když je to třeba hloupé. Jelikož má ale Banga dost témat, o nichž chce hovořit, obsah sdělení často přebíjí formu. Přitom to není vysloveně záměr: takhle to dopadne, když má umělec potřebu hovořit k věci. Mimochodem, skladba Barvoslepej svět je v tomto ohledu doslova reprezentativní.

Gipsy.cz se sympaticky nespokojili s tím, že jsou dobrá značka se zkušenostmi ze světa. Mohli s tím sice vydržet klidně další dva roky, jenomže touha popojet byla silnější. Desku nahráli odpovědně. Plodem jejich cílevědomosti je kvalita, která přesně sedne současnému hudebnímu světu milujícímu world music v jakékoli podobě.

Skupina Gipsy.cz poskytla Právu krátký rozhovor o novém albu Reprezent. Nevadí vám, že se takřka všechny články k albu točí kolem písničky A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny?

Vojta Lavička: Myslím si, že je to úplně v pohodě. Dokonce mám dojem, že je pro album přínosem, protože lidé se ve dnešní době taky musí zasmát.

Proč ta písnička vznikla?

Gipsy: Kdyby v české politice existoval někdo, kdo by vystoupil a s případem Čunek něco udělal, pak by zřejmě nevznikla. Jenomže panu Čunkovi to nejenom prošlo, ale dokonce se vrátil do politiky. Proto jsme práskli do stolu a tu písničku napsali. Jsme mladí lidé, kteří s něčím nesouhlasí a vyjadřují svůj názor. Udělali jsme to, protože to neudělal nikdo jiný.

Existuje politik nebo strana, které byste dnes podpořili?

Lavička: Nemáme vyhraněný názor, nevím, koho bychom volili. Vlastně je to jedno.

Na desce také často střílíte do vlastních řad. Jak to berou jiní Romové?

Lavička: Na koncertech nepozorujeme, že bychom upadli v nemilost, spíš naopak. Navíc je známo, že nejoblíbenější vtipy mezi Romy jsou ty o Romech. Snažíme se nešít jen do našich řad, ale i do jiných.

Gipsy: Říkal jsem už kdysi dávno, že největším vítězstvím jedince nad společností je, když si dovede sám ze sebe udělat legraci. Když to navíc udělá skupina, je to mnohem větší síla. Trochu mě mrzí, že si dnes spousta lidí nedokáže udělat legraci sama ze sebe. To může udělat jen člověk, který je srovnaný sám se sebou. A my sami se sebou srovnaní jsme.

V tomto rozpoložení je také vysoká pravděpodobnost, že humor pochopíte. Nesrovnaný člověk bude reagovat hloupě, bude se urážet a podobně. Naštěstí velká část naší společnosti používá mnohem ostřejší humor než my. Nedostáváme žádné výhrůžné maily a podobně, je to v pohodě.

Gipsy.cz: Reprezent

Indies Scope Records, 43:12

Reklama

Související články

VIDEO: Gipsy.cz představili album Reprezent

Šest písní z nového alba Reprezent v úterý zahrála skupina Gipsy.cz na propagačním vystoupení pro média a výherce VIP vstupenek v pražském klubu Futurum. Během...

Výběr článků

Načítám