Hlavní obsah

Milan Kindl pokračuje v příbězích advokáta Aldera

Právo, František Cinger

Píšící právník Milan Kindl pokračuje v seriálu literárních příběhů advokáta Martina Aldera v próze pojmenované V síti. Loni vydal Bod nejistoty, v němž Alder, stejně jako on, profesor plzeňské právnické fakulty, zavedl do budovy chomutovského soudu své studenty, aby jim předvedl, co je asi čeká.

Foto: Foto archiv, Právo

Píšící právník Milan Kindl

Článek

Tentokrát se Alder vydal na dovolenou do Kostariky a jeho místo na advokátní lavici zaujal přítel Martin Kroll. Musel se však nejdřív vypravit do jeho bytu, aby si našel zmocnění pro zastupování studenta Ondřeje Kleina. A vyrovnat se s tím, že Kindlův oblíbený advokát je chovatelem medvídka mývala.

Autor projevuje smysl pro humor mnoha způsoby. Soudce Jana Mráze, který má rozhodnout konkrétní při, si prý děti pro jeho bíle prokvetlý plnovous pletou v černém hábitu s některým čarodějem nižší kategorie.

I pře má humorný podtext 

Mladou a půvabnou zástupkyni strany žalující Andreu Peškovou nechá před jednáním promoknout na kůži, takže jí Mráz nabídne talár, aby mohly halenka, podprsenka i sukně uschnout, a ona mj. zjistí, jak vzrušujícím způsobem působí samet na nahé tělo. I pře má humorný podtext.

Mandant Peškové chce vrátit sto tisíc, které poskytl Kleinovi za právo na nálezné. Předmět smlouvy – starou přemyslovskou korunu – nalézt nelze, tak chce částku zpět. Ovšem i s 9% úroky z prodlení, jenže student ji má v bance poskytující úrok pouze půl procenta.

Z historické záhady dokáže vytěžit poutavý příběh 

Sama kauza královské koruny si zaslouží pozornost a Kindl uznání, že z historické „záhady“ dokáže vytěžit poutavý příběh ze soudní síně i poznání o ničení kostelů a kaplí v době po únoru 1948. Jenže právě na jejich zdech byly nápisy pomáhající k jejímu nalezení… Možná.

Čtenář je po dávce humoru napjat na skřipec napětí a může se jen těšit na další pokračování, které Kindlův závěr nabízí.

Milan Kindl: V síti

Milan Kindl: V síti Vydavatelství a nakl.

Milan Kindl: V síti Vydavatelství a nakl. Aleš Čeněk, s. r. o., 223 stran, doporučená cena 208 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám