Hlavní obsah

Koncertní služba Petra Bendeho

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Petr Bende měl neštěstí ve štěstí. Kdyby nezpíval cizí písně při – pro něho důležité – soutěži Superstar, neexistovalo by dnes vůči němu tolik předsudků a asi by na jeho úterní vystoupení v pražském Lucerna Music Baru přišlo víc lidí. Všichni by pak poznali tajemství, které Petr Bende má. Se svým bandem odehrál koncert, jenž se v tuzemském hudebním ráji nekoná každý den.

Článek

Zpíval jako z partesu, výtečně a jistě. Z pódia pasoval každou píseň do role hitu, k čemuž mu posloužily živelné aranže, jež jim vtiskla kapela.

Půldruhahodinové vystoupení několikrát vygradovalo a v noblesním stylu dosvištělo do finále, v němž byla vokální i instrumentální gradace definitivní.

Koncert měl spád. Bende zbytečně nehovořil, neboť ví, že nejsilnější je jako zpěvák. Každičké slovo, které dal vedle textů k dobru, mělo pevné místo.

Bezpečně ovládal kytary, perkuse, bicí i foukací harmoniku a coby zpěvák se mohl s klidem opřít o znamenité vokální party trumpetisty Karla Nováčka.

Koncert se celkově povedl, jen textům chyběla šťáva

Jeho muzikanti podali výkony na hranici, kdy fungovaly ve prospěch celku. Do profesionálního soukolí koneckonců zapadl i mladík, který Bendemu nosil na pódium kytary.

Až na zanedbatelné výjimky neudělal nikdo chybu, takže příchozím byl nabídnut koncert evropského formátu.

Kritickému peru se ovšem nabídly k lynči dlouhodobě pokulhávající Bendeho texty. Až najde více básnictví, bude muset vážně přemýšlet o tom, jestli zpívat v češtině není krok zpět, protože by to mohl zkusit i mimo vlast.

Předsudky vůči němu totiž nemusíte odhazovat vy. Udělá to za vás. Jen u toho být.

Reklama

Související články

Bende: Vzal jsem to jako hozenou rukavici

Petr Bende má v pondělí v pražském divadle Kalich premiéru jako muzikálový Hamlet. Ačkoliv do muzikálu nikdy nechtěl, tenhle je prý "hozená rukavice".

Výběr článků

Načítám